Skadictator & Upbeat Quartet + The Balangers 2012-06-02, Rzeszów

2 czerwca w rzeszowskim klubie Od Zmierzchu Do Świtu zawita Skadictator oraz Upbeat Quartet. Razem z nimi scenę dzielić będzie zespól The Balangers. O afterparty zadba... więcej »

12RA3L 1991

Informacje o polskich albumach Ska / Reggae/ Rocksteady / Soul

Postprzez Harry Lonsdale N lut 20, 2005 19:09

Zgadza się Lonsdale, teksty są uzasadnione ze względu na okres w którym powstawały, ale ja i tak twierdze, że nie wzbili się na wyżyny poezji ;-)

Z tamtego okresu zdecydowanie bardziej w warstwie tekstowej podoba mi się T. Love Alternative, Kult czy Lech Janerka :-)

Uchyt reggae to nie tylko Iron Lion Zion. Do lat 70 śpiewano o miłości i bójkach na potańcówkach, dopiero później pojawiła się moda na rastafarianizm. Ja nie mam nic przeciwko, ale traktuje to jako pewien przejaw kultury ludowej - siłą rzeczy naiwnej i upraszczającej obraz świata. Do mnie zdecydowanie bardziej przemawiają teksty o miłości bo z Jah nie miałem do czynienia ;-)

Teraz tematyka tekstów reggae jest "niestety" znacznie szersza - prym wiodą slackowe teksty przesiąknięte faszyzmem i hedonizmem. Tak, tak, tacy artyści jak Sizzla chcą "spalić pedałów" i "wyruchać dużo 14 letnich dziewic" w swoich zajebistych furach :? Pozatym dalej spiewane są piosenki o miłości i gangsterach ;-)

Jah blesss for all ;-)

P.S.

Więcej o reggae jest jeszcze tu www.dyskusje.pl

Zajżyj tam na forum reggae w polsce ;-) Tam częsciej porusza się tematyke ragga/dub/modern roots, a tu raczej tradycyjne brzmienia :-)

Sorry za spam chłopaki ale dla mnie soundcrazy i deple idealnie się uzupełniają ;-)
Harry Lonsdale

Postprzez uchyt N lut 20, 2005 19:45

Harry Lonsdale napisał(a):
Uchyt reggae to nie tylko Iron Lion Zion. Do lat 70 ¶piewano o mi³o¶ci i bójkach na potañcówkach

no jasne, na poczatku bylo reggae (i ska) folklor, tzn i teraz jest, chocasz nowa generacja...ale oni mnie nie iteresuja.

[/quote]

P.S.

Wiêcej o reggae jest jeszcze tu www.dyskusje.pl

Zaj¿yj tam na forum reggae w polsce ;-) Tam czêsciej porusza siê tematyke ragga/dub/modern roots, a tu raczej tradycyjne brzmienia :-)

Sorry za spam ch³opaki ale dla mnie soundcrazy i deple idealnie siê uzupe³niaj± ;-)

tradycyjne brzmienia czili?

i jescie bym chcial wiedzec, dla czego sa te teksty izraela naiwne, nie widze odpowiedzi
uchyt

Postprzez Harry Lonsdale N lut 20, 2005 22:18

uchyt napisał(a):tradycyjne brzmienia czili?

Czyli Skatelites, Phyllis Dillion, Susan Codagon, The Maytals czyli Ska, 2 tone itd...

uchyt napisał(a):i jescie bym chcial wiedzec, dla czego sa te teksty izraela naiwne, nie widze odpowiedzi

Bo posługiwanie się metaforami babilonu i zajonu jest banalne, sztampowe, wyświechtane, zdarte do granic możliwości jak metafora róży w poezji, jab brazylijska telenowela, fotostory w bravo itd. Pozatym w ustach Polaków z czasów PRL brzmi conajmniej nienaturalnie ;-)
Harry Lonsdale

Postprzez Wrzosek Pn lut 21, 2005 8:27

uchyt napisał(a):cze ludzie, caly dzien szukam informacje o izraelu i dosedlem az tu...

W takim razie polecam Ci oficjalny serwis 12RA3LA: http://www.izrael.art.pl

uchyt napisał(a):zamiast plyte "zycie jak muzyka" nie zrozumialem. te melodnie jakos nie podchodza do mnie, do tekstow mi sie nie udalo wsluchac. chcial bym bardzo przesluchac 1991, podobno jest nagrana podczas dwoch koncertow w polsce(aůbo to byla inna? moze 1993?).

Ta plyta nagrana podczas dwoch koncertow to wlasnie "Zycie jak muzyka (Live 1993)", natomiast "1991" to ostatnia plyta studyjna 12RA3LA.

uchyt napisał(a):i pamietajcie, ze izrael mial nawed swoje tour w bylej czechoslowacji, chocas potem zmnienily sklad i byla trasa v anglji

A owszem. Grali w Czechoslowacji w 1986 razem z Misty In Roots.

uchyt napisał(a):mnom, to sorki za moje bledy w poscie, ale jak juz chyba zauwaziliscie nie jestem polakiem,ale czechem i pisac po polsku sie "nauczylem" z neta i gg....

Nie ma za co przepraszac... chcialbym tak dobrze mowic po czesku jak Ty po polsku :).

Zdrowka zycze
Obrazek
Wrzosek

Postprzez Wrzosek Pn lut 21, 2005 8:30

Bo posługiwanie się metaforami babilonu i zajonu jest banalne, sztampowe, wyświechtane, zdarte do granic możliwości jak metafora róży w poezji, jab brazylijska telenowela, fotostory w bravo itd. Pozatym w ustach Polaków z czasów PRL brzmi conajmniej nienaturalnie ;-)

Generalnie sie zgadzam, ale z dwoma wyjatkami. Po pierwsze w czasach, kiedy 12RA3L nagrywal "Biada, Biada, Biada" metaforyka "babilonska" nie byla tak wyswiechatana jak obecnie, a po drugie na poczatku lat 80-tych, spiewanie o "Babilonie" w PRL-u, bylo bardziej naturalne niz spiewanie o tym na poczatku lat 70-tych na Jamajce.

Zdrowka zycze
Obrazek
Wrzosek

Postprzez rutek So mar 19, 2005 15:31

[quote="lonsdale"] Wole te bandy niz Bakszysz czy nieszczesny Daab.

Z całym szacunkiem nie zgadzam się z tem. Uważam że 2 pierwsze płyty Daab-u to mistrzostwo świata (reszta to rzeczywiście SYFF) a one love bakszyszu paluszki lizać (grają tu przeca typy z izraela a całość firmuje goldrocker)
rutek

Postprzez Harry Lonsdale N mar 20, 2005 2:54

Rzecz gustu. Ja też nie trawię Daabu. W moim ogrodzie... :?
Harry Lonsdale

Postprzez lonsdale N mar 20, 2005 21:47

Rutek masz prawo nie podzielać mojego gustu :D . Daab nigdy mi nie wchodził, a Bakszyszu najbardziej podoba mi się kawałek, który był na składance „Fala”, wydanej na winylu. Numer zwala z nóg. Niestety ich demówka „Open your mind” (albo coś w tym stylu, nie pamiętam za dobrze tytułu) była w trochę innym klimacie, ale i tak podchodziła mi o wiele lepiej niż ich późniejsze nagrania jaka np. „One Love”.
Pałacyk Michla, Żytnia, Wola

Bronią jej chłopcy od "Parasola"....
lonsdale

Postprzez Kubaka Pn mar 21, 2005 16:37

uchyt napisał(a): podobno miala wyjsc jakas plyta z songami, ktory nikdy nie byly wydana, nawed ludzie mogli wysylac kawalki ktore mieli od izraela, jak jak to wyslo.....moze wies?

Chyba chodzi o Izrael In Dub. Z tego co wiem to tam pojawiły się jakieś nieznane czy mało znane kawałki. Oczywiście w wersjach dubowych. Choć jest też tam kilka rzeczy znanych z płyt.
Kubaka

Postprzez jareg Pt mar 25, 2005 17:08

slawoy napisał(a):wtedy jeszcze nosilem dlugie wlosy wiec to tlumaczy duzo. hehehe jak pokazuje moim kuplom zdjecie z tych czasow to nie moga uwierzyc

Widzę Slawoy, że zaczynaliśmy podobnie, he, he. A "Biada" to dobra płyta. Do dzisiaj mam ją na winylu, którego nie mam już na czym słuchać. Specjalnie jechałem po nią do Wrocławia, bo wtedy, jak płyty rzucili do sklepu, to trzeba było stać po nie w kolejkach. :lol: Ech, to były czasy. Pamiętam imprezę "Reggae w Spodku" z poł. lat 80. Grali: Immanuel (wtedy jeszcze reggae), RAP (kapela wszech czasów), Daab i właśnie Izrael. Tak, tak, koncert reggae w katowickim Spodku, a ludzi tyle było, że bilety kupowaliśmy u koników, bo w kasach zbrakło. Te czasy już chyba nie wrócą. No i wszechobecne kordony ZOMO. :wink: Kurna, na wspomnienia mnie wzięło. 8)
One more drink, one more fight, one day we might see the light!

Obrazek

Leszek R.I.P. :-(
Jebać Kaczora!!!
jareg

Postprzez Kubaka Pt mar 25, 2005 22:01

"Biada..." to jest świetna płyta. Teksty są może naiwne ale w tym właśnie ich urok. To jest chyba taka poetyka Brylewskiego. Jak się słucha choćby jego płyty ze Światem Czarownic to to niewiele odbiega. Ale właśnie dlatego mi się podoba.
Kubaka

Postprzez Wytapiacz_Swiatla Śr mar 30, 2005 16:02

Kubaka napisał(a):"Biada..." to jest ¶wietna p³yta. Teksty s± mo¿e naiwne ale w tym w³a¶nie ich urok. To jest chyba taka poetyka Brylewskiego. Jak siê s³ucha choæby jego p³yty ze ¦wiatem Czarownic to to niewiele odbiega. Ale w³a¶nie dlatego mi siê podoba.

Tu sie zgodzê w ca³ej rozci±g³o¶ci.

Mo¿na sie delektowaæ w nieskoñczono¶æ :)

Mnie najbardziej rozbraja ten nawiedzony klimacik jaki prezentowa³ w³a¶nie Izrael 8)
....Try Jah Love....
Wytapiacz_Swiatla

Postprzez rutek Cz mar 31, 2005 13:08

Kubaka napisał(a):"Biada..." to jest świetna płyta. Teksty są może naiwne ale w tym właśnie ich urok. To jest chyba taka poetyka Brylewskiego. Jak się słucha choćby jego płyty ze Światem Czarownic to to niewiele odbiega. Ale właśnie dlatego mi się podoba.

NOOO byłem kiedyœ na koncercie R. Brylewskiego na ze œwiatem Czarwnic też mnie się podbało pomimo iż wyżej wzmiankowany przybuchał za dużo œwiętego zielska grali właœnie głównie numery Izraela z Biady. a tak apropos jak nazywa się ta płyta Brylewskiego ze Œwiatem Czarownic ??
rutek

Postprzez jareg Cz maja 11, 2006 17:49

Dość pokrętną drogą (nie miejsce to i czas) wszedłem w posiadanie pierwszej płyty Izraela na CD. I po nastu latach mogłem sobie ją wreszcie przypomnieć. Aż łza się w oku kręci, przecież to było 23 lata temu. Człowiek był wtedy piękny i młody. :wink: A co do tekstów, takie czasy wtedy mieliśmy. Zresztą, jak spogladam w telewizor stwierdzam, że wcale się nie zdezaktualizowały. Kacza RP to Babilon w czystej postaci.
One more drink, one more fight, one day we might see the light!

Obrazek

Leszek R.I.P. :-(
Jebać Kaczora!!!
jareg

Poprzednia strona

Powrót do Albumy polskie