Skadictator & Upbeat Quartet + The Balangers
2012-06-02, Rzeszów
2 czerwca w rzeszowskim klubie Od Zmierzchu Do Świtu zawita Skadictator oraz Upbeat Quartet. Razem z nimi scenę dzielić będzie zespól The Balangers. O afterparty zadba... więcej » |
![]() |
12RA3L 1991
12RA3L 1991Co szanowni panstwo sadza o slynnym albumie 12RA3LA "1991"?
Wedlug mnie jest to jedna (o ile nie jedyna) z niewielu polskich plyt stojacych na swiatowym poziomie (jakby nie bylo, byla nagrywana w nalezacym do Mad Professora Ariwa Studio), ktora oprocz tego wyprzedzala swiatowe trendy o dobre kilka lat. W koncu kto na poczatku lat 90-tych, gral w Europie taki miks reggae, soulu, funky, rap? W dodatku z takimi deciakami i "przeszkadzajkami" jakie stosowal 12RA3L.... Zdrowka zycze Ostatnio edytowano Śr lut 23, 2005 10:29 przez Wrzosek, łącznie edytowano 2 razy
Zdecydowanie najlepsza płyta w dorobku I2RA3LA wyprzedzajšca wszystko co granow wówczas w polsze. Materiał bronił się również na koncertach np. taki koncercik w remoncie z Będzie Dobrze jako supportem. Moj zdecydowany faworyt z tej płytki to "I don't wanna get stuck" choć i reszta jest wdechę. a tak apropos to uważam że efekt końcowy jest przede wszystkim zasługš Roberta Brylewskiego, który wszystko czego się dotknie zamienia w złoto he he (no może z małymi wyjštkami)
Mi sie podoba, chociaz niektore kawalki sa naprawde dziwaczne. Uwazam, ze muzycznie, Biada Biada Biada jest rowniez calkiem dobre, i brzmi bardziej stereotypowo, chociaz wolalabym nie rozumiec niektorych tekstow.
cze ludzie, caly dzien szukam informacje o izraelu i dosedlem az tu...
co do plyty 1991 niestety nie posiadam ja.ale popracuje ze bym mial. mam ale plyte "biada,.." i wedluk mnie, to jest najlepsza polska plyta reggae. mozna powiedzec, ze znam sie na waszej (czili polskiej) scenie reggae/ska i takie mocne teksy o babilonu jak wypowiedzeli na tej plycie chyba nikt nie ma. tylkoze malo wiem, co sie dzielo w tym czasie w poslce, tzn, jakie byly powody do tej plyty. mam takze plyte nabij faje, narazie przesluchalem ja tylko dwa razy i raczej zawczesniej by cos konkretnego napisac, chocas narazie wydajemi sie dobra. zamiast plyte "zycie jak muzyka" nie zrozumialem. te melodnie jakos nie podchodza do mnie, do tekstow mi sie nie udalo wsluchac. chcial bym bardzo przesluchac 1991, podobno jest nagrana podczas dwoch koncertow w polsce(aùbo to byla inna? moze 1993?). i pamietajcie, ze izrael mial nawed swoje tour w bylej czechoslowacji, chocas potem zmnienily sklad i byla trasa v anglji mnom, to sorki za moje bledy w poscie, ale jak juz chyba zauwaziliscie nie jestem polakiem,ale czechem i pisac po polsku sie "nauczylem" z neta i gg.... 1love!
Witamy południowego sąsiada. Wiesz stary, akurat babilonofobia na płycie Biada Biada nikomu tu nie podejdzie bo to forum poświecone przede wszystkim starej scenie jamajskiej zasiedlone przez skinheadów
Harry Lonsdale, dla czego myslis, ze teksty sa naiwne? mozes to podlozycz?
ska_lady, no wiem, ze wielu tych reedycji, podobno miala wyjsc jakas plyta z songami, ktory nikdy nie byly wydana, nawed ludzie mogli wysylac kawalki ktore mieli od izraela, jak jak to wyslo.....moze wies?
<<<Harry Lonsdale, dla czego myslis, ze teksty sa naiwne? mozes to podlozycz? >>>
Podlozycz? Chyba chciałeś napisać "uzasadnić" To już subiektywna kwestia czy teksty "idą, idą, idą, idą ludzie babilonu" uważasz za grafomanię czy nie. Ja wybieram pierwszą opcję Tak już mam że wolę piosenki o miłości niż te przesiąknięte zajonizmem *wierszyk dla dzieci (wytłumaczenie dla osób nie znających polskiej literatury)
no tak, nastepnym razem bede pamietac..
grafomaniê-> mozes wytlumaczyc? jezeli text "id±, id±, id±, id± ludzie babilonu" bierzes za ta Lokomotywe Brzechwy, to i tak nie widze w tym naiwnosci, chodzi tylko sposob wypowiedzi. naiwnosc dla mnie znaczy, kdybym usilowal o cos, co nie ma sensu. trudno tlumaczyc w obcym jezyku. i jak ci sie nie podobaja piosenki o zionie albo o babilonie, to chyba cale reggae jest dla ciebie naiwne
He, he no właśnie ,dlatego że ten album jest taki do przodu i odchodzi od rege to mi się zawsze średnio podobał. Podobnie zaczęli kombinować kolesie z Imanuela. Jak dla mnie dwa pierwsze albumy Izraela są najlepsze. Klasyka jeśli chodzi o rasta reggae. Dla mnie razem z Gedeonem Jerubalem to czołowka tego typu rege. Wole te bandy niz Bakszysz czy nieszczesny Daab.
Teksty takie jakie mają być, biorąc pod uwagę czas w jakim były pisane czyli wszędzie komuna i solidarność w podziemiu. Właśnie za to nie lubiłem tzw. muzyki alternatywnej za śpiewnie o niczym gdy w Polsce działy się ważne rzeczy. Od „1991” wole „Live” a na „Duchowej Rewolucji” jest nawet kawałek ska „Polka Rege”. Pierwszy raz Izraela widziałem chyba w 92 w liceum Kopernika, a ostatnio to nie doszły ich koncert w Remoncie. Gdzie publika pod klubem została rozpędzona przez gliniarzy z tarczami, którzy kilka godzin wcześniej nieźle dostali od protestujących robotników i wyżyli się na młodzieży. Miałem potem sine uda ze dwa tygodnie no i w Remoncie pojawiłem się dopiero gdy Ola zaczęła tam organizować punkowe koncerty. Cała twórczość Izraela dla zwolenników rasta reggae to podstawa dla reszty nie koniecznie. Ja mam sentyment do tej grupy mimo że wychowałem się na punk rocku. Serdecznie pozdrawiam Pałacyk Michla, Żytnia, Wola
Bronią jej chłopcy od "Parasola"....