Skadictator & Upbeat Quartet + The Balangers
2012-06-02, Rzeszów
2 czerwca w rzeszowskim klubie Od Zmierzchu Do Świtu zawita Skadictator oraz Upbeat Quartet. Razem z nimi scenę dzielić będzie zespól The Balangers. O afterparty zadba... więcej » |
![]() |
SKAUCI- "Skauci"
no to jako zem zwarty i gotowy a do tego pierwszy i lepszy
to pare godzin temu zapukal listonosz a ja ostro rozkrecilem glosniki. no i teraz poczulem spoczywajacy na moich barkach obowiazek i pewnie wypada mi napisac pare slow o plytce Skautow na poczatek calosciowo - wiec wrazenie ogolne po przesluchaniu (jak dotad 2krotnym) sa jak najbardziej pozytywne. przede wszystkim co niezwykle mile dla odbiorcy czuje sie ze album jest sensownie pomyslany i zagrany jako jednolita calosc a nie jak to niektorzy lubia melanzowy_zlepek_ogolny_tfurczosci_przeglad_od_lat_dzieciecych. zalogi Skautow nie znam, Olsztyn nie moj rejon takze nie wiem jak nagrywanie tego materialu wygladalo, ale ma sie wrazenie ze szlo to w miare sprawnie i nie na zasadzie dowolnosci zupelnej. Jednym slowem jest Koncepcja! Zgodze sie Z Inglem ze nie przypominam sobie przy sluchaniu (teraz leci 3 raz) utworu przy ktorym zlapalbym sie za ryja i pomyslal: a ten z kiego chuja sie tu urwal? Od pierwszego do ostatniego kawalka jest to konsekwentnie zrealizowany kawal dobrej roboty zarowno pod wzgledem techniczno-muzycznym jak i w kwestii tekstow, ktore nie dosc ze bez polityki, bez zbednego trucia i na luzaku to jeszcze nie o niczym i na calkiem sensownym poziomie. za to duzy plus. No to teraz po kolei trackow anazliza krotka: 1) po pierwsze primo - Skauty - no dobry poczatek i tyle... po prostu wchodzi w ucho jak w maslo i jest swietny w ramach przygotowania do dalszej czesci 2) po drugo - Buty - patrzac na trackliste to sie spodziewalem tego co na koncercie, a tymczasem faktycznie jak to niektorzy zauwazyli wykop gdzies sie w studiu zgubil i jakkolwiek nadal jest skocznie i radosnie to jednak zostalbym przy poprzednim tempie. 3) Oliwa - i wszystko jasne, wystarczy poczytac na necie newsy o Krzysiu zeby sie polapac ze piosenka ma co najmniej taki temperament i powera jak on sam i stad te posrane porownania), a do tego z dotychczas mi znanych kawalkow ewidentnie namber łan 4) Mazurskie Lasy - tutaj po Oliwie plytka lekko zwalnia, ale z klimatu sie nie wypada... Puzon!, lasy, ognisko, wino i takie tam... a najlepsze ze przy calej banalnosci (prozaicznosci? realnosci? ) tekstu nic a nic nie nudzi. 5) RRReggae - kontynuacja... deciaki trabia az milo... no i faktycznie : "reggae! reggae makes you feel good but... ska! ska! ska! makes you feel much better" 6) Kooperacja - to jest wlasnie power Skautow ktory tak mi sie na koncercie spodobal. tu jest faktycznie wszystko. rozbrajajacy tekst, zajebiste deciaki (i nie tylko one zreszta) no i caly jak to nazywam wykop ktorego w butach zabraklo a tu sie szczesliwie odnalazl. 7) Straszny kawalek - na szczescie straszny tylko z nazwy (no i ew. z tekstu) bo do posluchania jest jak najbardziej i trzyma dotychczasowy poziom. aranzacja horrorowa o dziwo calkiem sensownie sie wkomponowuje w reszte plytki a do tego rozwalajaco kontrastuje z tekstem nikotyna jest chyba zupelnie obca bo pluca maja zdrowe jak skurwysyn polskich deciakow tak jak tutaj 9) Ucieczka z tropiku - ynstrumenal. no kurwa! leci jak marzenie! 3min 32 sekundy naprawde porzadnego zapierdalania ktore do mnie trafia jak najbardziej. generalnie po supermarkecie nie wypada sie z rytmu! 10) Muzyka - to chyba troche manifest ideowy (a raczej brako_ideowy_za_to_bardzo_muzyczny) Skautow. poza tym muzyka bardzo przyjemna 11) O co ci chodzi? - tośta sobie przy syntezatorze poszaleli ale na szczescie nie ma tego za duzo dzieki czemu zamiast wkurwiac stanowi calkiem przyjemne urozmaicenie. i jeszcze te roznorodne znane skad inad 12) Idź stąd - kawalek sztandarowo-skautowy na moje oko. granie wlasnie takie jakie najbardziej lubie i do tego bardziej niz w innych utworach czuje sie tu jakos profesjonalnosc zespolu. 13) Lof Zong - ta pani spiewajaca powinna ze Skautami jezdzic na koncerty chocby tylko ze wzgledu na ten jeden kawalek. a teskt o praniu spodni i innych przygodach pijacko-podrywczych dopelniaja calosci 14) Setka - no faktycznie troszke wolniej ale jakos wlasnie tutaj mi to pasowalo bardziej niz w Butach. Czuje sie te nocno-autobusowa energie 15) Bezochotni - moze i ja cos innego dalbym na koniec ale nie zmienia to faktu ze kawalek jest zupelnie na miejscu. tekst do bolu prawdziwy i taki do refleksji. W sumie rzeczywiscie calkiem niezly jak na finisz. I w porzadnym tempie No kurwa! Skonczylo sie - znowu slysze jak stukam w klawisze! Zaraz pewnie wlacze znowu bo 3x to przy tej plytce stanowczo za malo zeby sie znudzila. Az mi troche glupio ze zadnej krytki prawie w tym tekscie nie bylo, ale co ja poradze ze naprawde mi to wszystko zajebiscie podchodzi Natomiast tych co juz maja na polu sluchania olsztynskiej zalogi jakies doswiadczenie ewentualnie moga lekko draznic to zwolnione czasem tempo czy elektroniczne eksperymenty. Ale tak czy siak jest zajebiscie i jesli to jest debiut to ja czekam na drugi album bo jesli rozumuje prawidlowo to ma byc jeszcze lepszy No i wyjdzie ze teraz jak juz cwaniacko dorwalem plytke to twardy jestem ale jak ktos kto ska lubi tego nie kupi to niech przynajmniej pozniej nie pierdoli jak to sie polska scena marnie trzyma i jak malo jest fajnych ska-bandow. a z czego niby maja byc? z tego ze sa fajne? z tej samej fajnosci to gwiazdami raczej nie beda choc niewatpliwie byloby milo. no w kazdym razie material jest naprawde w pytke. Skauci BigUp !
Ja sie przekonalem ! kupuje
(aqua ja Ci wroze kariere polityczna bo niezle lejesz wode "If you're arrogant, tough,
smart and clean looking you got to be a Mod then !" http://www.polishmods.prv.pl ![]()
Ja kasetke mam juz dobre dwa tygodnie i też się jeszcze nie znudziłem
STAY RUDE!!!!!!
tak wogole widac, ze nasz rodzimy zespol niezle sie lansuje w zachodnich srodowiskach rude boy/mod /skins
http://xoomer.virgilio.it/mingtai/spy_pics.htm "If you're arrogant, tough,
smart and clean looking you got to be a Mod then !" http://www.polishmods.prv.pl ![]()
Potrzebuję infornacjiZ góry bardzo dziękuję A oto jeden z lepszych zespołów które znam: http://www.akurat.pl/ Na tej stronce można odsłuchać 30 s wszystkich ich utworów, a trzy nawet ściągnąć w pełnej wersjii, jest tez parę klipów do ściągnięcia. Miłego słuchania.
Re: Potrzebuję infornacji
Szefuniu, poszukaj w linkach (czyt. odsyłaczach) na stronie głównej.
akurat w miare spoko zespolik...byłam na ich paru koncertach....
ale wracając do tematu to SKAUCI naprawde dają rade....szczerze mówiąc spodziewałam sie czegoś troszke gorszego ( a tu prosze jaka mła niespodzianka to mówiłem Ja-Jarząbek Wacław
ja to tam dokładnie nie wiem;) ale kiedyś Gała pisał że tymczasowo nie grają bo pałker wyjechał. Mam nadzieje że wszytsko wróci do starego porządku i wrócą do gry