Mad Caddies + The Mugshots 2012-06-11, Warszawa

11 czerwca w Warszawie wystąpi grupa Mad Caddies grająca mieszankę punk rocka, ska, surf rocka i rockabilly. Dzień później 12 czerwca kalifornijczycy zawitają do... więcej »

Wersja De Lux - Debiut na CD

Informacje o polskich albumach Ska / Reggae/ Rocksteady / Soul

Wersja De Lux - Debiut na CD

Postprzez burningchords Pt sie 22, 2008 10:38

Wrzesień w rytmie ska!
Płyta wydana w formie digipacka, do płyty dołączona gruba książeczka z tekstami i ilustracjami do każdego numeru!

Obrazek

Nie może być inaczej, skoro we wrześniu 2008, 3 miesiące przed grudniem, premierę będzie miała debiutancka płyta Wersji De Lux. Nie lubisz zamulającego ska? Kochasz żeński wokal? Fascynują
cię dźwięki 2tone? Ta płyta będzie dla ciebie!

Klip do utworu "Brunnete" do obejrzenia na YT

Promomix do przesłuchania znajduje się tutaj

Tak oto prezentuje się okładka:

Obrazek

Początki zespołu Wersja De Lux były niekonwencjonalne - ktoś się z kimś spotkał, coś postanowił, potem dobierali skład, lekkie roszady i zaczęli grac. Czyli właściwie tak jak wszystkie inne zespoły. Niekonwencjonalne zespoły, oczywiście. No, może poza Budką Suflera, która wyssała się sama z mlekiem matki, nic nie trzeba było postanawiać, skład był od początku dobrany, roszady zbędne, tak jak i późniejsze granie.
Od początku swego istnienia, które datuje się na odległy rok 2004 (tak, ten sam w którym miał miejsce Przystanek Woodstock 2004, Jarocin 2004, Opole 2004, Sopot 2004, Weź To Wyłącz 2004 - rok więc znaczny i w wielkie wydarzenia obfity), zespół zagrał kilkadziesiąt koncertów u boku takich zespołów jak : Westbound Train(USA), The Valkyrians(FIN), The Liptones (SWE), Akurat, Sidney Polak, Vespa czy Skankan. Nie zagrali natomiast u boku Dody (ŁOM), Piaska (SIER) czy Feel (KUTN), czego jednak wcale nie żałują. Przed wydaniem debiutanckiej płyty nakładem Burning Chords Records, zespół wydał dwie płyty demo, jak również udało im się opublikować własną interpretacje utworu „Dziewczyny kontra chłopcy" na składance „Tribute to Partia" (dzięki czemu wystąpili w Radiu Bis na rozdaniu nagród Bisery 2005) oraz na płycie dołączonej do czasopisma „Garaż".
Aby nie być braną za big-band, Wersja De Lux zlimitowała ilość członków do 9 osób, co jednak nie przeszkadzało im pomieścić w ramach swojego repertuaru takich gatunków muzyki jak ska, rock'n'roll, swing czy reggae, co stworzyło kombinację bardzo ciekawą i skłaniającą do kołysania biodrami i wymachiwania rękami. Szczególnie, że utwory mają zdecydowaną tendencję do wyluzowania słuchacza, w czym znaczny udział ma wielce sympatyczny wokal Pani Wokalistki. Jeśli ta płyta nie skłoni kogoś do tańca lub chociaż poprawienia nastroju - ewidentnie jest to już czas na zaległą wizytę u lekarza specjalisty.

Płyta dostępna od 1 września w przedsprzedaży u wydawcy w cenie 25 złotników
burningchords

Re: Wersja De Lux - Debiut na CD

Postprzez DirtyFinger Wt wrz 23, 2008 8:20

DirtyFinger

Postprzez Acid Śr wrz 24, 2008 8:16

hmmm ... już 10 dni po premierze i żadnych wpisów ? Czyżby Poczta Polska strajkowała i płyty nie dochodzą do słuchaczy ? nie wnikam ;)

Co do płyty ;) Tak jak napisał Jareg - dla mnie też bardziej to 2 tone ska niż "ska, rock'n'roll, swing czy reggae". Myślę że tą płytą zespół wypracował swój styl którego mam nadzieje się będą trzymać.
Obrazek
Acid

Postprzez k3rmit Śr wrz 24, 2008 8:20

Ja po klipie i przesluchaniu promo mixa caly latam. Kiedys cos WDL uslyszalem i mnie nie porwalo, teraz zupelnie co innego. Czekam tylko na zastrzyk gotowki
Skank non stop! Skank 'till you drop! // http://koncerty.net.pl
k3rmit

Postprzez STĘPEL Pt paź 10, 2008 7:08

Najjaśniejszą stroną płyty jest jej wydanie. Jest to zarobione zajebiście. Sama płyta jest średnia, przez bardzo monotonne dęciaki. Mam wrażenie, że każdy kawałek jest taki sam. Równie dobrze mogliby mieć jedną blachę.Do tego wokalistka mogłaby trochę lepiej śpiewać. Generalnie porównania z innymi kapelami Wersja nie wytrzymuje, ale 3-4 kawałki są naprawdę dobre, więc nie żałuję zakupu płyty.
Obrazek
tyfy tyfy tyfy Czarnuchy zapodawać
STĘPEL

Postprzez chudy So paź 11, 2008 8:22

Mnie tam sie płyta ogólnie podoba jest kilka kawałków lepszy i kilka słabszych, ale ogólnie całość jest bardzo okej. Szkoda, że nie ma niektórych co były na demówce, ale wsumie jak se bede chciał to se po prostu demo puszcze :O Największym minusem jest kowe selectera. Jak dla mnie to "on my radio" zostało zgwałcone po całości chociaż końcówka nawet mi sie podoba, ale refreny tragedia - wokalistka urządza jakieś dziwne śpiewy :)

oceniam 4na5 :)
chudy

Postprzez STĘPEL So paź 11, 2008 11:36

Kower jest zmasakrowany po całości. Ja właśnie tak robię, że słucham demówki, bo lepsza. Nie wiem czy to specjalność polskich ska-kapel, ale również wole demówki Skambomambo i Skautów od późniejszych wydań ich płyt.
Obrazek
STĘPEL

Postprzez chudy So paź 11, 2008 12:03

mam gdzieś na płytce zgrany chyba wspólny koncert Skambomambo i Skautów. Jeśli chodzi o Skambomambo zgodze się w 200% te stare nagrania są rewelacyjne milion razy lepsze od płyty która jest średnia i nim dłużej jej słucham tym bardziej sie utwierdzam w tym przekonaniu. Na koncercie też mnie z butów nie wyrwali choć na to właśnie liczyłem. Co do Skautów to łykam po całości jeszcze bym ich tylko koncertowo obadał teraz bo widziałem ich raz i to wchuj dawno bo w Łowiczu na skafestynie.
chudy

Postprzez BogusKowalski So paź 11, 2008 12:07

STĘPEL napisał(a):Kower jest zmasakrowany po całości. Ja właśnie tak robię, że słucham demówki, bo lepsza. Nie wiem czy to specjalność polskich ska-kapel, ale również wole demówki Skambomambo i Skautów od późniejszych wydań ich płyt.

i tak dobrze, ze nie graja swoich numerow od tylu :wink:
byc fanem polskiego ska i kupowac plyty dwa razy gorsze od demowek oto nasze przeznaczenie.
przejebane, ale czy mamy jakis wybor? :|
Ska`d 4 life !
BogusKowalski

Postprzez STĘPEL So paź 11, 2008 12:37

BogusKowalski napisał(a):
STĘPEL napisał(a):Kower jest zmasakrowany po całości. Ja właśnie tak robię, że słucham demówki, bo lepsza. Nie wiem czy to specjalność polskich ska-kapel, ale również wole demówki Skambomambo i Skautów od późniejszych wydań ich płyt.

byc fanem polskiego ska i kupowac plyty dwa razy gorsze od demowek oto nasze przeznaczenie.

Trudno co robić, trzeba kupować, bo całkowita padaka nastąpi.
Obrazek
STĘPEL

Postprzez BogusKowalski So paź 11, 2008 12:47

STĘPEL napisał(a):
BogusKowalski napisał(a):

Trudno co robić, trzeba kupować, bo całkowita padaka nastąpi.

no,ale jesli demowki sa 4Xlepsze?
(przypominam tez casus The Konopians)
Ska`d 4 life !
BogusKowalski

Postprzez chudy So paź 11, 2008 12:51

Demówki konopiansów nie mam, ale chyba masz na myśli ten singiel co były nań 4numery to go mam i jest faktycznie wchuj lepszy od płyty.

Chętnie bym obadał jakieś wczesne nagrania demo vespy i dr.cycosa :)
chudy

Postprzez BogusKowalski So paź 11, 2008 13:48

chudy napisał(a):Demówki konopiansów nie mam, ale chyba masz na myśli ten singiel co były nań 4numery to go mam i jest faktycznie wchuj lepszy od płyty.

Chętnie bym obadał jakieś wczesne nagrania demo vespy i dr.cycosa :)

no i demówke Alibabek i, na wszelki wypadek, Skatalites :P
Ska`d 4 life !
BogusKowalski

Postprzez chudy So paź 11, 2008 14:11

Akurat alibabek to mam nagrania z ich garażu jak się nazywały Ala & Babki, a tej drugiej kapeli to nawet nie znam.
chudy

Postprzez Rude Pn paź 20, 2008 13:28

A wracajac do tematu debiutanckiego albumu Wersji de Lux :wink: to moim zdaniem plyta jest po prostu slaba. Wybitnie nijaka, z plaskim glosem wokalistki spiewajacym w Polish English, sekcja deta na papierze (nie slychac tych 4 osob ni diabla) i monotonnymi kawalkami. Szkoda, bo liczylem na wdarcie sie przebojem do czolowki naszej sceny, a to nawet jak na Polske blado wypada.
Let's go crazy
Rude

Powrót do Albumy polskie