Mad Caddies + The Mugshots 2012-06-11, Warszawa

11 czerwca w Warszawie wystąpi grupa Mad Caddies grająca mieszankę punk rocka, ska, surf rocka i rockabilly. Dzień później 12 czerwca kalifornijczycy zawitają do... więcej »

ZIGGIE PIGGIE - 2 album

Informacje o polskich albumach Ska / Reggae/ Rocksteady / Soul

ZIGGIE PIGGIE - 2 album

Postprzez jimmyjazz Śr wrz 09, 2009 14:44

Obrazek

ZIGGIE PIGGIE - Old Songs, 12. 09. 2009 Jimmy Jazz Records

Pierwszy album zatytułowany „Light Smyk Music” wydany przez szczecińską wytwórnię Jimmy Jazz Records w 2008 roku przyjęty został ciepło przez fanów jamajskiej pulsacji, a grupa odbyła szereg koncertów potwierdzając swoja klasę także w konfrontacji z publicznością.
Na początku 2009 roku skład Ziggie Piggie przeszedł spore przeobrażenia, które jednak nie miały większego wpływu na kontynuację objętej wcześniej drogi muzycznej... no może z wyjątkiem tego, że grupa jeszcze bardziej rzuciła się w objęcia jamajskich rytmów rezygnując z punkowych odskoków.
Szybko też powstał pomysł zarejestrowania własnych interpretacji standardów muzyki jamajskiej, które wypełniłyby nowy album. Aby uzyskać inne brzmienie zaproszono do udziału muzyków reprezentujących scenę reggae/ska, między innymi pioniera stylu Roberta Brylewskiego, Ska Dyktatora, Tigera i Szczepana (Skankan), Kozera (Konopians) oraz muzyków z grup Bartenders i ambient jazzowej Muariolanzy. Aby nie stracić unikalnego brzmienia znanego ze starych jamajskich nagrań zespół postanowił zarejestrować materiał na tzw. „setkę” .

SPRAWDŹCIE JAK SŁYCHAĆ - ZAPRASZAMY OD 12 WRZEŚNIA DOSTĘPNY W E-SKLEPACH I TRADYCYJNYCH

Dodatki:

MY SPACE ZESPOŁU :http://www.myspace.com/ziggiepiggie
jimmyjazz

Re: ZIGGIE PIGGIE - 2 album

Postprzez Szoet Wt wrz 15, 2009 14:52

ok, przesłuchuję, i na razie, mi się bardzo podoba, jest tak "ciepło-bujająco" i właśnie to jest to czego oczekiwałem : ) A oprawa graficzna - miszcz niezaprzeczalnie : ) jak dosłucham całość i będe miałchwilke to coś napiszę, ale recenzja to na 100% nie będzie ; )
Szoet

Postprzez Raul N wrz 27, 2009 19:19

Dzisiaj wpadła mi w łapska płyta [podziękowania dla Stecyka!].
Przed pierwszym przesłuchaniu znałem tylko "Same Old Songs" z audycji Makena, no i to co wrzucono na myspace zespołu, czyli "Shake" i "It's Too Late".
Płytę przesłuchałem raz, potem drugi i kolejny, w sumie było chyba sześć lub siedem.
Jak na razie moje ulubione utwory to "Same Old Song" (ten dźwięk kontrabasu!), "Shake", "Rude Girl Dream" i najbardziej dziki numer, czyli "Skaledonia". Zapewne po kolejnych przesłuchaniach do grona ulubionych dołączą kolejne. Jako, że jestem fanem kobiecych wokali cieszy mnie obecność w zespole Gabi (znanej z Natural Mystic), oprócz niej na płycie udzielają się 2 inne kobiety (Sara Mikolasz i Elwira Skrobska). W nagraniu płyty wzięło udział aż 25 osób!

Prawie 49 minut świetnej muzyki, do tego bardzo dobra oprawa graficzna. Polecam!
Teraz pozostaje czekać na koncerty promujące nowy materiał.
Obrazek
Raul

Postprzez Szoet N wrz 27, 2009 20:20

usunięto
Ostatnio edytowano Pn lip 18, 2011 23:49 przez Szoet, łącznie edytowano 1 raz
Szoet

Postprzez BogusKowalski Pn paź 26, 2009 18:43

czy ktos jeszcze przesluchal/mial kontakt z ta plyta?
Ska`d 4 life !
BogusKowalski

Postprzez jezus Pn paź 26, 2009 19:01

jak dla mnie intrumentalnie arcydzielo, mam tylko jedno zastrzezenie... meski wokal, duzo niedociagniec i spiewa tak troche na pol pary-jakby sie wstydzil.
Obrazek
jezus

Postprzez Szoet Pn paź 26, 2009 20:35

ok, w sumie Kolega wyżej ma rację, osobiście dołożę że Sally Brown mogło by być ciut żywsze ; P i jakby jakaś Pani zaśpiewała to w ogóle! : P
Szoet

Postprzez Paweł Gruchlik Pn paź 26, 2009 21:21

jak do mie to plyta pierwszo klasa! jedyne zastrzezenie to brak koncertow promujacych tyn krazek!
Paweł Gruchlik

Postprzez BogusKowalski Cz lis 12, 2009 15:56

Bardzo dobra plyta. Moja recenzja wkrotce. Dobre granie. Vespa + Bartenders + Ziggie Piggie na jednym gigu mi sie marzy.
Ska`d 4 life !
BogusKowalski

Postprzez Szoet Cz lis 12, 2009 15:58

a na after party najlepsze soundsystemy krajowe : P
Szoet

Postprzez BogusKowalski So gru 26, 2009 16:07

recenzja z gery.pl Ziggie Piggie - Old Songs
Wytwórnia: Jimmy Jazz Records [2009]
Autor: Panna Meruś

Po mało zachęcającym, poprzednim krążku „Light Smyk Music”, otrzymałam do rączuń takie oto błyszczące cudeńko – tym razem udane dziecko Ziggie Piggie. Mogłabym napisać, że wypieszczone, ale przecież nagrane na „setkę”…W takim razie, tym bardziej należą się oklaski za to, że dałam się zwieść, (myśląc o kilku miesiącach spędzonych w studio; po każdym dla kolejnego instrumentu). Już pogodziłam się z myślą, że nic równie ciekawego w ramach swingu/ska od czasu „Potwora” Vespy się nie wydarzy. A tu proszę… „Old Songs”.

Nie dość, że przyjemne pląsy w rytmach: ska, swingu, dubu gdzieniegdzie rocksteady, a kątem nawet wokalnego odschoolowego r&b, to w dodatku - tworzone w jakże doborowym towarzystwie. Otóż, udzielają się: Brylewski (w moim ulubieńcu: „It’s Too Late”), Szepan i Tiger ze Skankana, Ska Dyktator, Cozera z Konopiansów i żeby było jeszcze ciekawiej: swoje kilka groszy dołożyli muzycy z Muariolanzy i Bartenders. Taki gościnny koktajl musi spowodować, że stanie się jasność dla Ziggie Piggie. Nie ma o czym gadać…znakomita rekompensata za poprzedni „wytrych”.

„Old Songs”, jak sama nazwa wskazuje, jest ukłonem wobec starych i dobrze znanych hiciorów tego klimatu (np. świetny cover „Sally Brown” zakończony iście jamajską chóralną pointą).

Po tych wszystkich Taumaturgiach i innych hybrydach grających, by tak rzec, „grafomańskie” ska, już straciłam wszelką ochotę na ten klimat, bo pomyślałam, że niewiele jest już kapel, którym będzie się chciało zajrzeć do „atlasu” skankowego i zapoznać się z historią tegoż oto gatunku. Mało tego, że jeszcze chciałyby go pielęgnować i implikować to brzmienie na potrzeby XXI wieku…
Rany, ależ się myliłam…I obym się tak myliła następnym razem, bo uwielbiam takie „rozczarowania”.
Ska`d 4 life !
BogusKowalski

Postprzez LemonHerb So sty 02, 2010 19:32

[TELEDYSK] It's Too Late - Ziggie Piggie & Robert Brylewski

Zapraszam do zapoznania się z klipem '" It's Too Late " zespołu Ziggie Piggie ..

http://www.youtube.com/watch?v=88uBRpDhmAU&feature=player_embedded

miła niespodzianka na rozpoczynający się nowy rok... 8)
Ostatnio edytowano So sty 02, 2010 20:13 przez LemonHerb, łącznie edytowano 1 raz
LemonHerb

Postprzez Szoet So sty 02, 2010 19:59

Co najmniej bardzo miła ; )
Szoet

Postprzez BogusKowalski N sty 10, 2010 17:45

Ziggie Piggie - "Old Songs" ****
Marcin Flint Rzeczpospolita - Zycie Warszawy 07-01-2010,
Może i nie życzyłbym wrogom sesji z "Light Smyk Music", debiutem sosnowieckiego Ziggie Piggie. Ale też trzymałbym ów krążek z dala od przyjaciół, a nawet kolegów. Z tym większym zdziwieniem przekonałem się, iż drugie w dorobku "Old Songs" sprawdza się przy każdej okazji. I w każdym właściwie towarzystwie.

Sebastian "Stecyk" Steć miał wcześniej problem charakterystyczny dla sporej części tzw. polskich raperów z ulicy. Zły chłopak pełen dobrych chęci, z barwnym życiorysem i wielką miłością do muzyki, nie przekładającej się niestety na zdolności twórcze. Rozwiązanie przyjął też zgoła hip-hopowe - dokooptował muzyków, dokładnie tak jak wydłuża się listę producentów, płytę oparł w dużej mierze na gościnnych występach (we wszystkich numerach na płycie gra tylko on) i zanurkował ochoczo w morze starej muzyki ska. "Old Songs" to album coverowy, nagrany w hołdzie dla "ojca chrzestnego" gatunku Laurela Aitkena, w głównej mierze oparty na jego kompozycjach. Wyszedł idealny dla początkujących, skankerski elementarz. Za rączkę prowadzi przez świat jamajskich dźwięków i zakurzony amerykański jazz. Od króciutkiego, idealnego dla sympatyków reggae i popu "Same Old Song" docieramy do prawie dziewięciominutowego eksperymentu, w którym dub pomysłowo przeplata się ze ska. Z niepowtarzalną, uzależniającą pulsacją oswojeni jesteśmy już na etapie drugiego na płycie, bardzo udanego "I Love You". Przypraw nie brakuje. Nutka bossa novy w "Green Banana", posmak rhytm'n'bluesa w "Skaledonii", sepiowa pocztówka z Trynidadu jaką jest "Shake", zwieńczony w stylu world music "Sally Brown". Proszę posłuchać jak mięciutkie, bogate "It's Too Late" przechodzi w szaleńco szybkie, stworzone dla imprez "Christine Keeler". Co ciekawe, "Go Away", autorski numer Ziggie Piggie uświetniony brawurowymi klawiszami i ciepłymi dęciakami nie odstaje do całości. A to duży komplement, zarówno dla zespołu, jak i kompozycyjnego zamysłu.
Spójność udało się uzyskać zapewne dzięki temu, że goście nagrywali "na setkę". Oznacza to tyle, że goście z Konopians, The Bartenders, Skankana czy Muariolanzy nie dosyłali śladów Intenetem. Zagrali razem. I to słychać. Nie ma za to choćby odrobiny prostackiego punkowego rzężenia znanego z poprzedniego albumu. Całe szczęście.
Najsłabszym punktem "Old Songs" są niektóre spośród wokali. Niekiedy brakuje Gabrieli Budzianowskiej lekkości, kłujące w ucho ciężkawym polskim angielskim. Robert Brylewski wpadł sobie za to zupełnie bezbarwnie ponucić. Przy tak bogatych aranżacjach i dobrej realizacji w żadnym wypadku nie kładą jednak wdzięcznych piosenek. Ta płyta poprawia humor i bez wątpienia jest wielokrotnego użytku.
Ska`d 4 life !
BogusKowalski

Postprzez James Bond N sty 10, 2010 20:52

Recenzja prawie tak dobra jak płyta.
Zgadzam się. Niewątpliwie do wielokrotnego użytku.
James Bond

Następna strona

Powrót do Albumy polskie