Mad Caddies + The Mugshots 2012-06-11, Warszawa

11 czerwca w Warszawie wystąpi grupa Mad Caddies grająca mieszankę punk rocka, ska, surf rocka i rockabilly. Dzień później 12 czerwca kalifornijczycy zawitają do... więcej »

Skladanki

Informacje o zagranicznych albumach Ska / Reggae/ Rocksteady / Soul

Skladanki

Postprzez Rude Pt maja 12, 2006 13:47

Jakie skladanki z jamajska muzyka moglibyscie polecic? Wiadomo ze nie do pobicia sa kilkuplytowe skladanki wydawane przez Trojan Rec. ale Niemcy z Grover maja na swym koncie takze pokazna ilosc swietnych wydawnictw tego typu.

Jesli chodzi o skinhead reggae to wysokie noty uzyskuja u mnie "Skinhead revolt" oraz "Dawning of a new era". Slucha sie ich niezwykle przyjemnie (dobre na kaca :wink: )

Ze ska warto wspomniec o "NYC ska mob and friend" prezentujaca amerykanskie zespoly holdujace przede wszystkim bujanym odmianom, a ze staroci "Ska bonanza" (wydana takze na 2 oddzielnych plytach jako "Go ska go" oraz "Streets of ska") oraz "Night at the hop".
Let's go crazy
Rude

Postprzez Rycho Pt maja 12, 2006 14:06

Trojan wydał bardzo dużo składanek, ale nie mniej wydał też amerykański HEARTBEAT. Płyty z tej wytwórnii gorąco polecam nie tylko ze względu na wykonawców, ale i na bardzo dobrą jakość nagrań. Klasyk z tej wytwórni to dwupłytowy Bonanza Ska. Warto tego poszukać...
Rycho

Postprzez kremol Pt maja 12, 2006 19:16

Generalnie nie przepadam za skladankami. Trudno trafic na taka, ktora odpowiada w 100% moim wybrednym gustom. Zawsze sie trafi kilka piosenek, ktore koniecznie trzeba przeskoczyc (a na programowanie jestem zbyt leniwy) Nie mowie oczywiscie o klasykach (po czesci wspomnianych powyzej) tylko o plytach mniej znanych, ktorych sie nie slyszalo. No bo polecac komus skinhead revolt to raczej lekka wtopa. Kto tego nie ma w oryginale to w dobie internetu zdarzyl juz sciagnac i przesluchac. Z ciekawosci poszukam Night at the top bo pamietam recenzje z garazu, bardzo pochlebna a plyty jak dotad nie trafilem na swej drodze.

Ja bym zaproponowal Ska Limits (czy cos jak to)- zbior najwiekszych hiciakow wydanych przez Island Rec. Raczej przez sentyment. To pierwsza kaseta z sixties ska jaka dorwalem, przegrywana przez jakiego kolesznika z Inowroclawia, z super profesjonalnalna okladka i tytulami wypisananymi dlugopisem:) To byly czasy.
kremol

Postprzez Justek Pt cze 02, 2006 14:07

Składanki Trojana lub innych wydawnictw mają to do siebie ze prawie wszystkie są identyczne...Te same klasyki, pare innych wałków ktore nie zawsze sa dobre.. eee kiepski pomysl jak dla mnie.
ska REGGAE life
Justek

Postprzez radzim00 Pt cze 02, 2006 14:46

Justek napisał(a):Składanki Trojana lub innych wydawnictw mają to do siebie ze prawie wszystkie są identyczne...Te same klasyki, pare innych wałków ktore nie zawsze sa dobre.. eee kiepski pomysl jak dla mnie.

Jak dla mnie box sety trojana to zbiór samych petard.... może wszystkie kawałki są dobrze znane, ale za to nie chce się przestać słuchać.
STAY RUDE!!!!!!
radzim00

Postprzez Justek Pt cze 02, 2006 19:55

radzim00 napisał(a):
Justek napisał(a):Składanki Trojana lub innych wydawnictw mają to do siebie ze prawie wszystkie są identyczne...Te same klasyki, pare innych wałków ktore nie zawsze sa dobre.. eee kiepski pomysl jak dla mnie.

Jak dla mnie box sety trojana to zbiór samych petard.... może wszystkie kawałki są dobrze znane, ale za to nie chce się przestać słuchać.

A masz History of Trojan Records 1968-1971?

Wydano razem z książeczką- dobre fotki i dobry tekst. Niestety pod wzgledem muzycznym nic ciekawego. Pare hiciorów a reszta słabiutka. Muzycznie nie powala na kolana. Albo dancehall 69-tez z trojana-ta sama sytuacja. Ale to tylko moje zdanie 8)
ska REGGAE life
Justek

Postprzez Tytus Pt cze 02, 2006 20:50

jak dla mnie dancehall 69 to git skladanka. malo znane kawalki, ale rozpierdalaja konkretnie.

no coz, o gustach sie nie dyskutuje:)
Reggae Sounds are Bigger Boss! http://biggerbosssound.blogspot.com/!! -
Tytus

Postprzez Justek Pt cze 02, 2006 22:35

Dokladnie- ska to przeciez temat rzeka- dla kazdego cos innego.swiat bylby nudny gdyby wszystkim podobalo sie to samo.
ska REGGAE life
Justek

Postprzez radzim00 So cze 03, 2006 1:40

dancehall 69 rozwaliło mnie :D jednym słowem to co w trojanie najlepsze :D
STAY RUDE!!!!!!
radzim00

Postprzez BuFaLo Cz gru 21, 2006 13:50

właśnie dopiero teraz :oops: :oops: wpadł w moje rece ten box:

dancehall '69 40 skinhead reggae rarities

naprawde świetnie dobrane kawałki z jamajki i wlk. brytanii...

praktycznie obie płyt leca na zmiane u mnie...

ba ba ba ....
BuFaLo

Powrót do Albumy zagraniczne