St. Petersburg Ska-Jazz Review na festiwalu Reggaeland

6 i 7 lipca w Płocku na plaży nad Wisłą odbędzie się VII edycja Festiwalu Muzyki Korzennej REGGAELAND. Organizatorzy co pewien czas ujawniają kolejnych zaproszonych... więcej »

Amy Winehouse

Inne dyskusje związane z muzyką

Amy Winehouse

Postprzez BuFaLo Wt mar 25, 2008 21:43

Jak zobaczyłem link do jej teledysku Rehab w dziele Inne

to sobie pomyślałem a czemu nie założyć tematu o niej

w końcu to nie tylko ska forum

A Amy jest wokalistką soul, jazz i R&B.

co myślicie o jej twórczości?

świetny głos

dużo starych soulowych i nie tylko melodii odgrzała

...
BuFaLo

Postprzez Agnes Pt mar 28, 2008 17:21

jestem na tak! Amy to jeden z lepszych głosów, jakie słyszałam. jeśli kogoś interesuje bardziej powinowactwo za ska, to wokaliska coverowała Specialsów (i myślę, że to nie koniec inspiracji, jakie czerpała z tego typu muzy). przy okazji ukłon w stronę Łukasza znanego na forum jako Harry Lonsdale, bo to dzięki niemu odkryłam Amy :D .
A.G.G.R.O. !
Agnes

Postprzez wisienka Pt mar 28, 2008 17:37

ano lubię i ja. baardzo odpowiadający mi głos, kawałki w większości fajne, choć nie w kółko i nie na dłuższa metę. Od czasu do czasu, jak jest odpowiedni nastrój. Ot. :D
I know that you believe you understand what you think I said, but I'm not sure you realize that what you heard is not what I meant
wisienka

Postprzez chudy Pt mar 28, 2008 17:43

Agnes napisał(a):jestem na tak! Amy to jeden z lepszych głosów, jakie słyszałam. jeśli kogoś interesuje bardziej powinowactwo za ska, to wokaliska coverowała Specialsów (i myślę, że to nie koniec inspiracji, jakie czerpała z tego typu muzy). przy okazji ukłon w stronę Łukasza znanego na forum jako Harry Lonsdale, bo to dzięki niemu odkryłam Amy :D .

Lily Alen też kowerowała Specialsów ;) I lubie twórczośc obu pań choć faktycznie Amy ma głos nie do wyjebania :)
chudy

Postprzez BuFaLo Cz maja 01, 2008 11:14

BuFaLo

Postprzez Harry Lonsdale Cz maja 01, 2008 22:43

To jeszcze to http://youtube.com/watch?v=XqCCSD5LMEg i to samo live (jaka kiecka, rany!) http://youtube.com/watch?v=3SV1ICX_Noc

Warto zdobyć wydanie Deluxe albumu Back To Black. Jest tam druga płytka ze wspomnianymi coverami reggae i nie tylko :)

I jeszcze ciekawostka. Ja to nie mam takiego słuchu i sam na to nie wpadłem, więc kiedy mi to ktoś pokazał podobnieństwo tych piosenek bylo dla mnie odkryciem ;)

http://youtube.com/watch?v=I6LVGcIC1Tc i http://youtube.com/watch?v=Xz-UvQYAmbg

A Monkey Man to nie Maytalsów jest?

P.S.

Dzięki Agnes. Za ten ukłon ;)
Harry Lonsdale

Postprzez misia Pt maja 02, 2008 12:41

przepraszam, ale mnie Amy Winehouse kompletnie nie rusza, a wręcz bym powiedziała, że odrzuca swoim wygladem to najbardziej :? :!: (może ta sukienka była ładna, ale nie na niej), głos też mnie nie zachwyca, a tym bardziej covery, które śpiewa. Są bez powera, emocji, psuje je tylko ...

no ale to tylko takie moje skromne, odmienne zdanie :)
misia

Postprzez Harry Lonsdale Pt maja 02, 2008 14:12

Jeżeli wygląd artysty jest dla Ciebie czynnikiem decydującym o odbiorze jego twórczości to mogę Ci tylko współczuć.

I wyjaśnij co to znaczy proszę "bez powera i emocji", bo rozumiem, że to jakieś obiektywne kryterium oceny. Można to na pewno przedstawić na jakimś wykresie. No bo skoro ja i mnóstwo innych osób uważa, że te piosenki są pełne "powera i emocji" to na pewno ten wykres który przedstawisz wyprowadzi nas z błędu.

Pozdrawiam.
Harry Lonsdale

Postprzez Tytus Pt maja 02, 2008 15:12

a ja swoje 3 grosze. czy naprawde nie macie na co czasu tracić tylko słuchać takich wynalazków? Natalia Kukulska ponoć też fajną płytę nagrała:p
Reggae Sounds are Bigger Boss! http://biggerbosssound.blogspot.com/!! -
Tytus

Postprzez misia Pt maja 02, 2008 15:34

oczywiście, że wygląd nie jest najważniejszy, ale sam zwracasz uwage na jej kiecke,więc ja to rozumiem jako zachwyt nad jej figurą, urodą itp. jeśli się mylę to przepraszam :wink: a po drugie wydaje mi się, że jest raczej artystką która także po przez oryginalny wygląd próbuje na siebie zwrócić uwagę, więc nie można pozostawić tego bez komentarza.

A co do braku "powera i emocji" może nie znam jej twórczości bardzo dobrze, ale przesłuchałam kilkanaście jej piosenek (m.in. twoje linki na youtube)i po prostu mnie nie zachwycają, nic nie wnoszą, nie powodują ciar na rękach, ani chęci słuchania i oglądania jej dalej.

I co do tego czy moja ocena jest obiektywna to wydaje mi się, że raczej bardziej obiektywna niż mężczyzn śliniących się na jej widok (oczywiście nie twierdze, że do nich należysz) :)

a tak poza tym to różnym ludziom, różne rzeczy się podobają i powodują duże emocje i wrażenia muzyczne, a ja wyraziłam tylko odmienne zdanie na temat Amy Winehouse, czy to źle :wink: :?:
misia

Postprzez Harry Lonsdale Pt maja 02, 2008 18:18

oczywiście, że wygląd nie jest najważniejszy, ale sam zwracasz uwage na jej kiecke,więc ja to rozumiem jako zachwyt nad jej figurą, urodą itp. jeśli się mylę to przepraszam Wink

Owszem myslisz się. Jeżeli pisze że ma fajną kieckę to znaczy że wg mnie ma fajną kieckę. Piszę po polsku i chyba dość klarownie, więc nie rozumiem co było niejasnego w mojej wypowiedzi. Gdybym napisał że wokalista ma fajny dres to by znaczyło że podoba mi sie jego tyłek?

a po drugie wydaje mi się, że jest raczej artystką która także po przez oryginalny wygląd próbuje na siebie zwrócić uwagę, więc nie można pozostawić tego bez komentarza.

Co innego komentowanie garderoby a co innego czyjejś urody, co uważam, za brak dobrego wychowania i prostactwo zwyczajne.

I co do tego czy moja ocena jest obiektywna to wydaje mi się, że raczej bardziej obiektywna niż mężczyzn śliniących się na jej widok (oczywiście nie twierdze, że do nich należysz) Smile

Kiedy brak argumentów to sięgamy po ironie i płciowe stereotypy. Jeżeli chodzi o ten wątek to z mojej strony EOT.

A co do braku "powera i emocji" może nie znam jej twórczości bardzo dobrze, ale przesłuchałam kilkanaście jej piosenek (m.in. twoje linki na youtube)i po prostu mnie nie zachwycają, nic nie wnoszą, nie powodują ciar na rękach, ani chęci słuchania i oglądania jej dalej.

a tak poza tym to różnym ludziom, różne rzeczy się podobają i powodują duże emocje i wrażenia muzyczne, a ja wyraziłam tylko odmienne zdanie na temat Amy Winehouse, czy to źle Wink

Pewnie że masz prawo do własnego zdania, nie musi Ci sie podobać to co innym. Ale w poprzednim poście wystąpiłaś z pozycji mentora który arbitralnie stwierdził że kawałki Amy "są bez powera i emocji" a to nie to samo co powiedzieć "Nie podoba mi się". Nie widzisz różnicy? Jeżeli nie, to dalsza dyskusja będzie jałowa.

Pozdrawiam.
Harry Lonsdale

Postprzez Tough Girl Pt maja 02, 2008 19:24

:shock: olaboga Harry Lonsdale oburzasz sie opinią Misi co najmniej jakby Ci kogoś z rodziny obraziła :wink:

Na temat tej całej Amy chciałam napisać w nocy, ale może dobrze że zdąrzyłam wytrzeżwieć...bo delikatnie mówiąc mnie jej głos po prostu IRYTUJE :!: (styl przemilczę) nie moge no!

Z podanych tu wyżej linkow wnioskuje, że jedynym plusem tego "zjawiska" jest zespól akompaniujący wokalistce.

A jeśli chodzi o te popowe gwiazdki inspirujące się, ekhmm, "naszą" muzyką to juz bardziej to mi przypadło do gustu:

http://pl.youtube.com/watch?v=KE2orthS3TQ

no i teledysk ciekawy :wink:
!! Skinhead Speaks Her Mind !!
Tough Girl

Postprzez misia Pt maja 02, 2008 20:28

ReelKoolKitty napisał(a)::shock: olaboga Harry Lonsdale oburzasz sie opinią Misi co najmniej jakby Ci kogoś z rodziny obraziła :wink:

dokładnie to samo miałam npisać :) Bo nierozumiem czemu zostałam obrażona i tak podsumowana jedną opinią, stwierdzająca, że nie podoba mi się Amy Winehouse jako artystka :?: :!:

Dlatego też, i dlatego, że jestem dobrze wychowana nie będe dalej kontynuować tej dyskusji, a przynajmniej nie z kimś kto nie potrafi uszanować i przyjąć krytyki dotyczącej artysty, którego lubi.
misia

Postprzez Kubol69 So maja 03, 2008 9:57

ReelKoolKitty napisał(a):A jeśli chodzi o te popowe gwiazdki inspirujące się, ekhmm, "naszą" muzyką to juz bardziej to mi przypadło do gustu:

http://pl.youtube.com/watch?v=KE2orthS3TQ

no i teledysk ciekawy :wink:

Duffy jest super :wink: Nawet dźwięk klawiszy brzmi tak jak powinien ...

Co do klimatów Northern Soulowych w popie brytyjskim to podobną rzecz popełniła grupa Moloko:

http://pl.youtube.com/watch?v=cTtxruV9vgc

Enjoy.
Kubol69

Postprzez yeutez N maja 04, 2008 17:08

Z soulowych klimatów w dzisiejszych odsłonach polecam Sharon Jones:

http://pl.youtube.com/watch?v=8ouI5KcyH ... re=related

oraz Nicole Willis:

http://pl.youtube.com/watch?v=V3STMf_DW ... re=related
yeutez

Następna strona

Powrót do Inne