St. Petersburg Ska-Jazz Review na festiwalu Reggaeland

6 i 7 lipca w Płocku na plaży nad Wisłą odbędzie się VII edycja Festiwalu Muzyki Korzennej REGGAELAND. Organizatorzy co pewien czas ujawniają kolejnych zaproszonych... więcej »

Batalion Zośka Oi!

Inne dyskusje związane z muzyką

Batalion Zośka Oi!

Postprzez rutek Śr mar 22, 2006 10:55

Batalion Zośka Oi!

http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html? ... caid=114ab

co o tym myślicie ??? moim zdaniem mocno naciągane ;)
rutek

Postprzez skavliks Śr mar 22, 2006 11:18

pierdolone pismaki, pewno jakis zalany glupol to namazal, a oni dorabiaja jakies historie do tego :| i reklamuja jakas kapele akurat grajaca straszne oi music buahahaha media to syfffffffff!
skavliks

Postprzez Hippie_Hunter Śr mar 22, 2006 13:48

akurat lao che i ich płyta powstanie warszawskie to zajebista rzecz
Możesz mnie chamem zwać,

możesz mnie w mordę dać,

lecz od stolicy won,

bo krew się będzie lać !!!
Hippie_Hunter

Postprzez zebed Śr mar 22, 2006 13:57

ta... lao che gra zajebisty oi i zagrali na ludstoku dla 300 tysiecy bawiacych sie w blocie oiowców :!: Treść niektorych artykułów, ktore znajduja sie na popularnych portalach internetowych nie nadawałaby sie nawet do tematu Pierdoły :wink:

,,Lao Che używa ojowsko-punkowo-proletariackiego pozdrowienia, by uczcić pamięć uczestników Powstania. Zamiast apeli poległych i minut milczenia – "Oi!" i dużo bardzo głośnej muzyki.'' ten fragment najbardziej mnie rozbawił . - koles , ktory to pisał musi być bardzo

( aha , chciałem tylko zaznaczyć , że jak najbardziej popieram akcje , incijatywy , ktora maja na celu krzewienie pamieci o historii , zwiazanej z II Wojną Światową )
zagraj to tak - ska, ska ,ska
zebed

Postprzez lukas Śr mar 22, 2006 15:42

zebed napisał(a): ten fragment najbardziej mnie rozbawił . - koles , ktory to pisał musi być bardzo

jaki musi być??

ja znam kolesia ktory to pisał i jest bardzo spoko. a ze niezna się na oi? cóz, niekazdy musi...
i've got erection
lukas

Postprzez skavliks Śr mar 22, 2006 16:14

jezeli sie na czyms nie znam i nie mam o tym pojecia to nie zabieram glosu tym bardziej w mediach :wink:
skavliks

Postprzez jadzia Śr mar 22, 2006 18:36

w jakims wywiadzie Spiety opowiadal, ze generalnie jego tekstu powstaly w dlugotrwalym procesie skladnia w sensowna calosc zaslyszanych hasel i tekstow, ktore go ruszyly, a konkretnie "Oi!" na plycie Lao Che wymyslil mu sie, gdy szukal czegos co nada piesni charakter, czegos mocnego. i glebszej ideologii bym sie w tym nie doszukiwala ;)
jadzia

Postprzez lukas Śr mar 22, 2006 20:30

skavliks napisał(a):jezeli sie na czyms nie znam i nie mam o tym pojecia to nie zabieram glosu tym bardziej w mediach :wink:

taki zawod dziennikarza (a ten z wykszatałcenia jest antropologiem wiec tym bardziej jest to na miejscu :) )
i've got erection
lukas

Postprzez buster Śr mar 22, 2006 21:07

jaki by ten artykul nie byl dla mnie "Powstanie Warszawskie" to swietna plyta. 8)
Warsaw Ska Siegheilers!
buster

Postprzez lonsdale Cz mar 23, 2006 21:46

Jak dla mnie artykuł jest w porządku i nie widzę w nim nic śmiesznego. Osobiście chciałbym widzieć więcej tego typu tekstów poruszających tematykę subkultur w gazetach choć trochę zbliżonych poziomem do tego przytaczanego.

Lao Che miesza różne style i akurat OIa! jest tam niewiele, a na pewno z oi! jest tam sam okrzyk, którego określenie jako „ojowsko-punkowo-proletariackiego” w gruncie rzeczy jest prawdziwe.

Nie widzę też nic śmiesznego w uczczeniu pamięci uczestników Powstania w ten sposób, każdy robi to tak jak umie, lepiej lub gorzej, a akurat do młodych bardziej trafi oi! niż „hej” czy minuta ciszy.

Jak dla mnie płyta jest świetna i właśnie dobrą jej stroną jest to, że miesza style.

Dla chętnych: zapraszam na rekonstrukcję akcji pod Arsenałem w niedzielę 26 marca o 13:30, oczywiście koło Arsenału, plakat - http://forum.1944.pl/index.php?showtopic=1177

W ostatnią sobotę byłem na spotkaniu z powstańcem z baonu Zośka, który właśnie opowiadał o tej jednej z najsłynniejszych akcji harcerskich grup szturmowych.
Pałacyk Michla, Żytnia, Wola

Bronią jej chłopcy od "Parasola"....
lonsdale

Postprzez Hippie_Hunter Pt mar 24, 2006 9:08

jestem w tym momencie po kilkunastokrotnym przesłuchaniu całego albumu "powstanie warszawskie" od deski do deski. nie słyszałem lepszej płyty od kilku miesięcy. to nie jest żadne oi music. jest to bodajże 10 utworów, róznych stylistycznie łączących się w logiczną całość i tworzących coś a la słuchowisko. przy połowie z nich ciary mnie przechodzą non stop. jeśli w niedalekiej przyszłości zagrają u nas koncert na pewno tam będę. 100% PATRIOTYZMU. BATALION ZOŚKA OI! OI! OI!.
Możesz mnie chamem zwać,

możesz mnie w mordę dać,

lecz od stolicy won,

bo krew się będzie lać !!!
Hippie_Hunter

Postprzez Agnes Pt mar 24, 2006 9:45

Bączku, akurat grali w tę niedzielę w Proximie :( ale mam nadzieję, że mimo to zaprezentują się niedługo znów w Warszawie.

co do samego artykułu, to moim zdaniem fakt powstania tegoż świadczy pozytywnie o autorze, a mianowicie, że chce się temuż obserwować i wnioskować :) . Lao Che to nie jest oi!, oczywizda, ale też nikt nie każe nam sklasyfikować w ten sposób zespołu, wręcz przeciwnie - podkreślona jest jego różnorodność stylistyczna. a że ich zdaniem okrzyk oi! w jakiś sposób jest adekwatny do mówienia o działaniach młodych, zdeterminowanych, dziś nazywanych bohaterami, ale przecież mimo to takich samych jak inni, chłopaków? czemu nie?

ps. mnie tylko kole w ucho forma "ojowski" :wink: myślę, że "oiowy" względnie "ojowy" dokonałby mniejszego gwałtu na moim uchu :wink:
A.G.G.R.O. !
Agnes

Postprzez wirus Pt mar 24, 2006 10:00

ja tam sie chyba pod arsenał wybiorę. a co do lao che i płyty powstanie warszawskie, to róneiż zrobila na mnie niezłe wrazenie (tez skojarzyła mi sie ze słuchowiskiem radiowym). a co do ich występu na owsikowym przystanku to niezły zgrzyt podobno był bo w tym roku był chyba miedzynarodowy i mnostwo niemczurów przyjechało !!! hehehe - remember the spirit of '39 !!!
2000 tons of TNT !!!

Obrazek
wirus

Postprzez lonsdale Pt mar 24, 2006 11:00

Wybierałem się na ten koncert w niedziele z Anią, ale w końcu nie byłem. Średnio lubię imprezy w stylu tzw. licealno – studenckim, gdzie prawie nikogo nie znam a cena biletu jest wysoka. Widzę teraz, że można się zebrać w kilka osób na ich następny wystep, który ma być na .....Juwenaliach.

Jak na razie najbliższa impra dla mnie to Mark Foggo we Wrocku.

Co do akcji pod arsenałem to polecam stronę http://www.whatfor.prv.pl gdzie należy wejść w AKCJE i znaleźć Arsenał. Generalnie jest to jedna z najlepszych stron o Powstaniu i tematach pokrewnych, więc jak kogoś interesuje ‘44 to ma kilka wieczorów z głowy (warto włączyć też głośniki w kompie).

Niedługo może będzie następne spotkanie z powstańcem Panem Stanisławem Sieradzkim ps."Świst" z Zośki poświecone braciom Romockich: Andrzeju "Morro" i Janku "Bonawenturze". Jak będę wiedział kiedy to wrzucę info na forum.

Osoby, które wybierają się w niedziele pod Arsenał powinny pamiętać o przestawianiu zegarków, bo mogą przyjść nie na czas.

Ja postaram sie wyciagnąć w niedziele swojego kolegę, którego babcia ps "Kama" z Parasola brała udział w tej akcji.
Pałacyk Michla, Żytnia, Wola

Bronią jej chłopcy od "Parasola"....
lonsdale

Postprzez STĘPEL Pt mar 24, 2006 16:58

widzialem kilka miechow temu konert Leo Che w telewizornii i mimo, ze to tylko telewizja, a nie na zywca, to pozamiatalo mnie - rewelacja.
Obrazek
tyfy tyfy tyfy Czarnuchy zapodawać
STĘPEL

Następna strona

Powrót do Inne