Skadictator & Upbeat Quartet + The Balangers
2012-06-02, Rzeszów
2 czerwca w rzeszowskim klubie Od Zmierzchu Do Świtu zawita Skadictator oraz Upbeat Quartet. Razem z nimi scenę dzielić będzie zespól The Balangers. O afterparty zadba... więcej » |
![]() |
Korzenie Slackness Style - dziedzictwo Prince'a Bustera
Re: Korzenie Slackness Style - dziedzictwo Prince'a Bustera"wiem wiem pewnie powinnam nawalić wesołych emotek ale jakoś nie pasują one do mojej osobistej mimiki"
No prosze, a co zdjecie to usmiechniete. A konczac temat PWI: moze wlasnie ze wzgledu na moje wyksztalcenie termin "wlasnosc intelektualna" jest przeze mnie interpretowany jednoznacznie. To nie jest kwestia nadinterpretacji, tylko pewnego wyuczonego schematu myslowego pt. "stosuje termin o konkretnym znaczeniu w nauce prawa wiec chodzi mi wlasnie o to znaczenie". I tyle Dobrze sie chociaz czytalo biorac pod uwage styl pisania autora? A moze ktos ma uwagi natury merytorycznej? Jakie jest wasze podejscie do slackness styl? Judge Dread to kult, czy moze zwykly burak? Ska-rewolucja trwa Let's go crazy
Re: Korzenie Slackness Style - dziedzictwo Prince'a Busterato może ja trochę merytorycznie:)
generalnie text bardzo spoko, ale... korzenie slackness nie są w reggae, ba nie są nawet w rocksteady ani ska. slakness to przede wszystkim calypso i tacy wykonawcy jak Lord Creator czy Lord Kitchener ( i jego najsławniejszy tune- Dr Kitch, zresztą scoverowany przez omawianego Judgea Dreada). w pewnym momencie złapałem się na tym, że większość singli reggae o slacknessowym charakterze jakie mamy to covery przeróżnych piosenek calypso. ot ciekawostka warta uwagi:) no i trochę mało też napisane o slackenessowym ska jest. Mój ulubiony Dr Dick Lee Perrego, najbardziej wyrazisty przykład:) i tak zupełnie offtopicowo... Max Romeo teraz wyrzeka się swoich początków, na koncertach nie śpiewa już Wet Dream ani nic slacknessowego. drań jeden, a takie rubaszne piosenki Maxa, to długo można by wymieniać:) ps. a forum i tak nie rozkręcisz, bo ludzie wolą popisać o tym, jak to ostatnio się najebali lub się najebią. merytorycznej dyskusji nie ma tu od dawna, a szkoda. chciałbym się mylić. Reggae Sounds are Bigger Boss! http://biggerbosssound.blogspot.com/!! -
Re: Korzenie Slackness Style - dziedzictwo Prince'a BusteraŻeby zakończyć temat PWI, źródeł tekstu i nawiązać do stylu autora napiszę tylko, że tekst jest zgrabną, podkreślam zgrabną, kompilacją kilku artykułów, które można znaleźć w sieci, więc jako źródło wystarczyło podać Internet (linków nie podaję, bo ich nie zapisałem, zresztą różne fragmenty pojawiają się w wielu miejscach, można trochę poguglować), a czyta się to wszystko dobrze. No i nie trzeba męczyć się z angielskim.
Re: Korzenie Slackness Style - dziedzictwo Prince'a BusteraHa! I tu zaskoczenie - skorzystalem takze z 2 ksiazek, ale to tylko odprysk solidniejszego projektu, ktory bedzie mozna przeczytac za czas jakis w Garazu.
Poza tym nigdzie w sieci nie znalazlem artykulu na temat slackness inna Prince Buster style, ale reszta informacji owszem, jest do znalezenia. Co do calypso to mam duze dziury w wiedzy o tej muzyce bo i do moich gustow srednio przemawia, co nie zmienia faktu, ze kiedys za nie zabrac sie trzeba Let's go crazy
Re: Korzenie Slackness Style - dziedzictwo Prince'a Bustera
"A Ja wam powiadam: (...); szukajcie, a znajdziecie; (...). Każdy bowiem, (...) kto szuka, znajduje (...)." Łk 11, 9-10
Re: Korzenie Slackness Style - dziedzictwo Prince'a Busteraaha, i Wet Dream Maxa Romeo wyszedł tylko na dwóch labelach z Pama: Unity i Ocean. Trojan nigdy tego nie wydał. Sanctuary i obecnie Universal (właściciele obecnego Trojana), ma prawa do dużej ilości piosenek Pamy, Blue Beat i innych labeli. więc trochę to nie pasuje do tego co napisałeś...
Reggae Sounds are Bigger Boss! http://biggerbosssound.blogspot.com/!! -
Re: Korzenie Slackness Style - dziedzictwo Prince'a Busteraoch! dyskusja sie zaostrza a ja wciaz nie przeczytalem!
Ska`d 4 life !
Pytanie - czy zawsze trzeba się nie zgadzać ze stanowiskiem autora Ja to czytam, żeby się czegoś dowiedzieć, a skoro tak, to znaczy że wcześniej dokładnej wiedzy o tym nie miałem, więc nie wiem, czy autor w jakimś fragmencie ściemnia, czy nie. W tym akapicie jest literówka "Dziadkowie Cecila aktywnie udzielali się w parafialnym chórze, w związku z czym od młodych lat Prince Buster miał aktywny kontakt z muzykę religijną i, co za tym idzie, przekazem opartym na Piśmie Świętym. Jego kuzyn Alvin często występował jako solista podczas spotkań religijnych, budząc swoim głosem podziw i zazdrość ze strony młodego mieszkańca Kingston. Wszystkie te doświadczenie spowodowały, że Cecil Campbell był człowiekiem wierzącym i praktykującym, a zarazem nie lekceważącym duchowej strony własnej egzystencji. Tym bardziej dziwić może, że przymierzał się do rozpoczęcia kariery bokserskiej, okładając rywali zarówno w ringu, jak i po zmroku na ulicach stolicy." ![]() tyfy tyfy tyfy Czarnuchy zapodawać
Re: Korzenie Slackness Style - dziedzictwo Prince'a BusteraI to ja sie podobno czepiam...
Let's go crazy
Re: Korzenie Slackness Style - dziedzictwo Prince'a BusteraJeżeli chodzi o literówkę, to nie czepiam się, chodzi o poprawienie podstawowego błędu.
![]() tyfy tyfy tyfy Czarnuchy zapodawać
Re: Korzenie Slackness Style - dziedzictwo Prince'a BusteraJesli chodzi o literowke to jasna sprawa, pisalem o ustosunkowaniu sie do mojego zartobliwego zagajenia dyskusji.
Let's go crazy
Re: Korzenie Slackness Style - dziedzictwo Prince'a BusteraA co do samego Slackness Style, nie było to już zapoczątkowane w Calypso? W utworach "Lordów" co róż można się natknąć na "świńskie" teksty, a raczej podteksty.
zaryzykowalbym nawet teze, ze Jamajkza zawsze byla dosc "swinska" (ale kto nie byl/nie jest?) Ska`d 4 life !