St. Petersburg Ska-Jazz Review na festiwalu Reggaeland
6 i 7 lipca w Płocku na plaży nad Wisłą odbędzie się VII edycja Festiwalu Muzyki Korzennej REGGAELAND. Organizatorzy co pewien czas ujawniają kolejnych zaproszonych... więcej » |
![]() |
Książki/materiały - pytanie
Książki/materiały - pytanieWitajcie
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc - szukam tytułów książek traktujących o ska, jak również wszelkiego typu artykułów i tym podobnych rzeczy, mogą być również po angielsku. SPRAWA JEST POWAŻNA - szukam tych materiałów, bo piszę pracę magisterską o ska. Jeśli oprócz odpowiedzi możecie podzielić się jakimiś materiałami, to podaję maila: ferus@o2.pl DZIĘKI wszystkim życzliwym ludziom!
Książkę o której mówi Stępel można nawet na allegro w wersji .doc kupić
Poszukaj też w necie-jest sporo artykułów (kiedyś też potrzebowałem). Jest też gość, który pisze książkę o polskiej muzyce i ponoć sporo już zebrał. Na priva wysyłam ci jego maila.
Dobra pozycją jest BOSS SOUNDS Classic Skinhead Reggae autorstwa Marca Griffithsa wydana przez ST Publishing (Skinhead Times) w 1995 roku. Poza tym S.T. Publishing wydało też monografie Specials, madness, itp... Dużo tego - dostępne już tylko na ebay.com
Re: Książki/materiały - pytanie
Możesz podać dokładny temat Twojej pracy? Będę wdzięczny. Materiału jest calkiem sporo. Na necie znajdziesz równie wiele. Na szybko z ksiązek polecam: The Rough Giude to Reggae - Steve Barrow, Peter Dalton Solid Foundation - David Katz Obie traktują o reggae, niemniej o ska znadziejsz w nich też calkiem sporo.
Chcesz pisać pracę magisterską o polskim ska w oparciu o jakieś książki???
Książki owszem, mogą Ci się przydać, ale tylko do części teoretycznej i wprowadzającej (opis muzyki i związanego z nią ruchu). Jeżeli zaś chodzi o polskie ska, to raczej żadnej książki nie znajdziesz. Polecałbym raczej zaznajomić się z jakimiś starymi zinami (i nie chodzi mi o Garaż, bo na nim polskie ska się nie zaczęło), polecam: Ska fever, 007, Skinhead Sosnowiec, Always on the wrong side, Boot Bois... No i warto przeprowadzić wywiady z jakimiś starszymi załogantami lub muzykami, którzy tworzyli pierwsze kapele.