Skadictator & Upbeat Quartet + The Balangers 2012-06-02, Rzeszów

2 czerwca w rzeszowskim klubie Od Zmierzchu Do Świtu zawita Skadictator oraz Upbeat Quartet. Razem z nimi scenę dzielić będzie zespól The Balangers. O afterparty zadba... więcej »

Nawijacze w ska

Inne dyskusje związane z muzyką

Nawijacze w ska

Uwielbiam
7
30%
Może być
10
43%
Co za dużo to nie zdrowo
2
8%
Nie cierpię
4
17%

Liczba głosów : 23

Nawijacze w ska

Postprzez Ayax Śr mar 29, 2006 20:04

Do założenia tego wątku skłoniła mnie recenzja płyty Skapoint zamieszczona na stronie pewnego częstochowskiego rudeboya :wink:

Skapoint chyba jako pierwszy polski ska band zaprosił do nagrań nawijacza... Może te numery nie rzuciły na kolana, ale jednak niewątpliwie jest to pewna nowość w naszym kraju. I jak na pierwszą tego typu rzecz jest całkiem w pytkę.

Jestem ciekaw Waszej opinii - co myślicie o nawijaczach, deejayach, singjayach w muzyce ska?

Moja opinia jest zgoła odmienna od opinii Chudego (jego strona mnie zainspirowała do napisania tego tematu). Mianowicie- jestem 100% za nawijaczami w polskim ska, oby więcej.

Powstaje szansa aby było ciekawiej, bardziej różnorodnie. A też, co bardzo ważne, rodzime ska ma szanse być szerzej zauważone. Co za tym idzie, więcej koncertów, więcej płyt (może i lepiej brzmiących), więcej słuchaczy. Mógł by to być motorek napędowy naszej sceny. W sumie, owszem, tak sobie tylko gdybam, niemniej mam nadzieję, że skłoni Was to do wyrażania opinii i podyskutowania na ten temat. Jestem cholernie ciekaw :!:

...Generalnie rzecz biorąc, im bardziej o tym myślę, tym więcej zauważam nawijania w ska, wprawdzie zagranicą, ale jednak. Pierwsi jamajscy deejaye w końcu też nawijali do ska - coby daleko nie szukać - Dennis Alcapone czy U-Roy.
Ayax

Postprzez skavliks Śr mar 29, 2006 20:18

jak najbardziej za :D i nie inaczej :!:
skavliks

Postprzez rutek Cz mar 30, 2006 8:51

A mi jakoś nawijacze w ska przeszkadzają, tym bardziej w rodzimym wydaniu.
rutek

Postprzez chudy Cz mar 30, 2006 9:01

jak już wiadomo ja tego nie trawie:) wogóle poza drobnymi wyjatkami strasznie mnie denerwuje to całe nawijanie i ten szał na raga i denshol. Wkurza mnie to tymbardziej że ludzie (przynajmniej w częstochowie) przestali przychodzić na koncerty z żywą muzyką tylko sałndsystemy i sałndsystemy (no chyba że to byłby koncert vavamuffin lub coś podobnego albo miejscowy habakuk). Mam tego po dziurki w nosie, więc niechaj się chociaż trzymają daleko od ska.
chudy

Postprzez jareg Cz mar 30, 2006 11:25

A ja trawię jak najbardziej. Poza tym soundsystemy to jedno, a żywe koncerty drugie. Nie widzę związku między nawijaczami w ska a niechodzeniem ludzi na koncerty. Po pierwsze u nas nie zabardzo jest na co chodzić, po drugie ludziom po prostu się nie chce. No bo przecież trzeba wywalić dychę lub dwie, a nalewatory swoje kosztują. Jak nie ma znajomego bramkarza to lipa jest. Wracając do tematu, nawijacze jak najbardziej. Taki na przykład Doktorek czy inny King Django robią dobrą robotę. To zdecydowanie urozmaica muzykę.
One more drink, one more fight, one day we might see the light!

Obrazek

Leszek R.I.P. :-(
Jebać Kaczora!!!
jareg

Postprzez Freedom Sound Cz mar 30, 2006 12:41

Ja tez jestem jak najbradziej za. Swoją drogą na płycie Skapoint w roli nawijacza wystąpił niejaki Tom Alla (TomJahMan) członek (nie istniejącego juz chyba) zespołu Ave Lion (reggae Toruń) oraz selektor i dj Positive Ferment SoundSystem.

http://www.pfss.k15.pl/
Freedom Sound

Postprzez Ayax Cz mar 30, 2006 17:49

jareg napisał(a):.. Taki na przykład Doktorek czy inny King Django robią dobrą robotę. To zdecydowanie urozmaica muzykę.

Dobrze jareg prawisz King Django wymiata. Jeden z albumów Skinnerbox okazał się dla mnie jednym z ciekawszych albumów (w tych klimatach) lat '90. jaki trafił w moje ręce..

chudy napisał(a):.. wogóle poza drobnymi wyjatkami strasznie mnie denerwuje to całe nawijanie i ten szał na raga i denshol. Wkurza mnie to tymbardziej że ludzie (przynajmniej w częstochowie) przestali przychodzić na koncerty z żywą muzyką tylko sałndsystemy i sałndsystemy (no chyba że to byłby koncert vavamuffin lub coś podobnego albo miejscowy habakuk). Mam tego po dziurki w nosie, więc niechaj się chociaż trzymają daleko od ska.

Pooftopikujmy troszkę,czemu nie:)

Szanuję Twoje zdanie Chudy, przy czym uważam że nie masz racji :D .(tudzież - 'moja racja jest bardziej mojsza niż twojsza' :wink: )

Szał i hmm, powiedzmy, bum na dancehall już raczej minął. Dhl się na naszym polskim podwórku zadomowił ot i tyle. Obecnie na scenie raczej jest kierunek 'powrót do korzeni' , co w zasadzie mi nie przeszkadza, wręcz przeciwnie :).

Jeśli chodzi o imprezy to chyba nie tędy droga...

W grę chyba wchodzi kasa, to raz

Dwa - świadomość (lub nieświadomość) muzyczna słuchaczy

Trzy - obawa przed 'typami z pod ciemnej gwiazdy'

Ad 1.

Kasa kasa kasa, Jako że jedna impreza to wydatek rzędu kilkunastu pln (wejście i piwko), to każdy z nas zmuszony jest selekcjonować imprezy...Smutna prawda.

Ad 2.

Porównał bym do tego wszystkiego co jest w koło.

Potencjalni imprezowicze najczęściej młodzi ludzie, są dziś niestety bardzo roszczeniowi. Mało dają a dużo chcą. W związku z tym też, nie pójdą na koncert zespołu, którego nie widzą w TV i którego im nie polecił znajomy poprzez przesłanie paru mp3.

Ad 3.

Znam wiele osób, które nie pójdą na koncert ska, bo 1. nie chce uczestniczyć w spędzie najebanych punko'hyppi nastolatek. 2 boi się o swoją skórę. Jasne, możemy powiedzieć, że to stereotypy, tylko kurde...chyba nie do końca.

Jak myślisz?
Ayax

Postprzez Mietek Cz mar 30, 2006 18:56

Ayax napisał(a):
Ad 2.

Porównał bym do tego wszystkiego co jest w koło.

Potencjalni imprezowicze najczęściej młodzi ludzie, są dziś niestety bardzo roszczeniowi. Mało dają a dużo chcą. W związku z tym też, nie pójdą na koncert zespołu, którego nie widzą w TV i którego im nie polecił znajomy poprzez przesłanie paru mp3.

No to następny Warsaw Ska Fever będzie rewelacją - w końcu Deska była już w TV a i mp3 się znajdą, więc kupa roszczeniowej młodzieży sie pojawi ;)
Mietek

Postprzez Ayax Cz mar 30, 2006 23:17

Mietek napisał(a):
No to następny Warsaw Ska Fever będzie rewelacją - w końcu Deska była już w TV a i mp3 się znajdą, więc kupa roszczeniowej młodzieży sie pojawi ;)

A deSka przypadkiem nie zawiesiła działalności? :P :(

A tak na serio, Mietek może tego nie widać w Wa-wie,ale w mniejszych miastach, w Cz-wie na przykład, te rzeczy o których wspomniałem seryjnie są zauważalne.
Ayax

Postprzez chudy Cz mar 30, 2006 23:33

już raz pisałem odpowiedź, ale przyszedł kuzyn i sobie skasowałem to pisze po raz drugi ;)

Wydaje mi się że szał na dancehall jeszcze się nie skończył i jeszcze troche potrwa.

co do ad1 to faktycznie czasami trzeba zrezygnować z jednej imprezy na rzecz drugiej, ale jak sam wiesz w częstochowie koncertów reggae jest nie wiele, a ska to już wogóle (jak sie nie myle to skankan był pierwszą kapelą ska jaka odwiedziła częstochowe) więc można na koncerty chodzić bez problemu mimo to ludzie jakoś ludzie na koncerty nie przychodzą, a na SS zawsze jest pełno ludzi.

co do ad2 to się zgodze choć nie dokońca. mp3 i tv może ma jakiś tam wpływ, ale nie wielki np. taka Cała Góra Barwinków była w telewizji to tu to tam a na koncertach w czewie pojawia się mało osób, chyba że są to jakieś koncerty charytatywne itp to wtedy jest taki tłok, że aż mnie zgina. A tak wogóle to sam jestem młody i zdarza mi się iść na koncert kapeli której nie znam ;) hehe

co do ad3 niechodzenie na koncerty tylko dlatego, że pojawiaja się tam pełno "najebanych punko'hyppi nastolatek" jest dla mnie śmieszne, bo prawda jest taka że bez nich większości koncertów by po prostu nie było. Jeśli ktoś się boi o swojąskóre to inna sprawa, ale też to jest dla mnie troszke dziwne bo dostać po ryju można wszędzie, więc zacznie się od tego że ktoś się boi wyjść na koncert, a skończy się na tym, że będzie się bał wyjść z domu

cały powyrzszy post napisał w oparciu o to co dzieje się w częstochowie ;)
chudy

Postprzez sokół Pt mar 31, 2006 12:54

jareg napisał(a):Wracając do tematu, nawijacze jak najbardziej. Taki na przykład Doktorek czy inny King Django robią dobrą robotę. To zdecydowanie urozmaica muzykę.

Chiał bym tu prawda powiedzieś słowo o naszym regionalnym nawijaczy którego nie można pominąć Mc Stęplu :lol: a co do reszty to jak najbardziej za :!:
RUDE BOY'S SKANKING

Obrazek
sokół

Postprzez Ayax Pt mar 31, 2006 19:34

chudy napisał(a):... jakoś ludzie na koncerty nie przychodzą, a na SS zawsze jest pełno ludzi.

iii tam, nie zawsze. bywa czasem, że jest bardzo kameralnie.

chudy napisał(a):... co do ad2 to się zgodze choć nie dokońca. mp3 i tv może ma jakiś tam wpływ, ale nie wielki ...

. A tak wogóle to sam jestem młody i zdarza mi się iść na koncert kapeli której nie znam ;) hehe

Masz rację, niepotrzebnie uogólniłem.

chudy napisał(a):... co do ad3 niechodzenie na koncerty tylko dlatego, że pojawiaja się tam pełno "najebanych punko'hyppi nastolatek" jest dla mnie śmieszne, bo prawda jest taka że bez nich większości koncertów by po prostu nie było. Jeśli ktoś się boi o swojąskóre to inna sprawa, ale też to jest dla mnie troszke dziwne bo dostać po ryju można wszędzie, więc zacznie się od tego że ktoś się boi wyjść na koncert, a skończy się na tym, że będzie się bał wyjść z domu

Bywałem (pewnie tak samo jak i Ty i wszyscy inni:) )na różnego typu koncertach i towarzystwo bywa różne ze względu na rodzaj muzyki. Nie ma co ściemniać, jedni są bardziej obciachowi, inni trochę mniej. Tylko chodzi to, żeby mimo ostrej najebki potrafić się umieć dobrze bawić z innymi.

A co do Twojego...hmm..żalu na zastaną sytuację- może zamiast psioczyć warto wejść w jakąś współpracę? Czemu miałaby się nie pojawić na scenie kapela ska,obok 'dancehallowego' soundsystemu?

Mogło by z tego wyjść coś dobrego... a i obawy były by mniejsze, że biba będzie frekwencyjną klapą :P

Pozdro :)
Ayax

Postprzez chudy Pt mar 31, 2006 23:58

no dobra;) faktycznie czasem bywa że jest mniej osób i na ss ;)

Nie powiedziałbym że mam żal na obecną sytucje. Nazwałbym to raczej rozczarowaniem...

hm... a żeby na jednej imprezie dać kapele ska i jakiś system to i może nie głupi pomysł. Pomyśla o tym następnym razem ;) Jeśli masz może jakieś namiary na częstochowskie ss to podeślij mi prosze na pw. Ja się w tym wogóle nie orientuje i znam tylko rub pulse :)
chudy

Postprzez Ayax So kwi 01, 2006 0:47

chudy napisał(a):...

hm... a żeby na jednej imprezie dać kapele ska i jakiś system to i może nie głupi pomysł. .. :)

A widzisz :twisted: Jeszcze się i przekonasz do nawijaczy :D :wink:

reszta na priv
Ayax

Postprzez jareg N kwi 09, 2006 17:37

Odświerzam temat, bo właśnie słucham sobie pierwszej płyty Dr. Woggle And The Radio. Na niej "Light Up Your Spliff". Piękne rocksteady i w środkowej partii nawijka, która wcale nie psuje klimatu całości, wręcz przeciwnie. Kolenjy plus dla nawijaczy. Polecam.
One more drink, one more fight, one day we might see the light!

Obrazek

Leszek R.I.P. :-(
Jebać Kaczora!!!
jareg

Następna strona

Powrót do Inne