St. Petersburg Ska-Jazz Review na festiwalu Reggaeland
6 i 7 lipca w Płocku na plaży nad Wisłą odbędzie się VII edycja Festiwalu Muzyki Korzennej REGGAELAND. Organizatorzy co pewien czas ujawniają kolejnych zaproszonych... więcej » |
![]() |
Rocksteady,Skinhead reggae
Rocksteady,Skinhead reggaeszukam muzyki w klimacie starej Jamajki typu rocksteady,skinhead reggae,ragga,dancehall,kontakt-hardcorestyle@poczta.fm
pozdro Sosnowiec tu nie o faszyzm chodzi pacyfiso,tu chodzi o to, by dac komus w ryja...
jesli czepianie sie bylo by konieczne to wpierw pytanie co na forum "sprzedam", robi watek zaczynajacy sie od slow "szukam muzyki"? co do dancehallu to ja nie wiem, może sie czepiam, ale wy tu na forum zyjecie chyba w innych czasach - pierwsze dhl chune'y wg. mojego czasu powstaly gdzies ćwierć wieku temu (vide the biggest dancehall anthems 1979-81 z greensleeves records). a moze tu same dziadki, ktore swa młodosc przetanczyly przy mento i ostatnie cwierc wieku przelecialu jak z bicza strzelil co do skinhead reggae to zanim dany chune podbijal listy przebojow w uk.... badz tylko serca krotkowłosych, białych fanów czesto bywal grywany na jamajce. skinhead reggae to termin wskazujacy target dla danego produktu... jednak mogl to byc target wtorny. zanim do uk przybyli czarni muzycy, badz tylko wokalisci (bo ponoc, musze ten fakt zweryfikowac, czasem wiekszosc muzykow, intrumentalistow to byly białasy Bóg w świętym czyni sam wszystko, co czyni święty:
śpi, kroczy, je i pije, i wciąż jest uśmiechnięty. Angelus Silesius
Hehe to jesli dancehall jest stary co powiesz o wymienionym przez ciebie mento czy calypso?
Ale ze Skinhead reggae bylo grane na Jamajce to mnie zaskoczyles A przy okazji (bo widze ze zorientowany jestes) czy Blue Beat to to samo co Skinhead Reggae?
muzyka prehistoryczna no moze to nie jest prehistoria, ale wiedza o mento (dla zwyklego smiertlenika) zdaje sie byc taka jak o ziemiach polskich przed panowaniem mieszka I
czemu nie wymieniles reggae? było skinhead reggae grane na jamajce (choc oczywiscie nikt tak tego nie nazywal) a kiedy juz odpowiednia liczba muzykow przeniosla sie do uk to i w uk, a jeszcze pozniej kiedy stała sie to muzyka, na ktorej mozna bylo zarobic to okreslenie skinhead dodawano do słowa reggae w celach promocyjnych, ponoc mocno zwiekszalo to sprzedaz jest to wiec termin malo ostry... tym bardziej, ze muzyke jamajska nagrywana w uk niekoniecznie, nie zawsze okreslano jako skinhead reggae... czasem byl to wlasnie blue beat o ktory pytasz a bez dwoch zdan nie jest to to samo co skinhead reggae. blue beat to angielska nazwa ska, wziela sie chyba od wytworni blue beat records zalozonego w 1960 roku. ska ma jednak rozne oblicza i tu trzeba zaznaczyc, ze jest to w tym wypadku takie bardzo wczesne ska, wrecz pre-ska, ska nie rozwiniete hehe. zanim nazwa blue beat sie spopularyzowala, obowiazywala nazwa jamaican blues (teoretycznie tez oznaczajaca ska!), bo i nagrania te brzmialy dosc rhythm & bluesowo, z charakterystyczym shufflingiem. niektore albumy np. prince bustera (sic!) z blue beat nastręczaja duzo problemow w dosluchaniu sie w nich znanego nam czikitik czikitik ska ska tak podsumowujac blue beat to brytyjski label, jamajska muzyka (niekoniecznie ska, bo i wczesniejsza muza, pierwsza 45tka z blue beat boogie rock laurela aitkena) w nim wydawana i podobnie brzmiaca (z innych labelow), a pozniej angielski synonim słowa ska, raczej wczesnego. popularnosc tej muzyki, a ponoc szczegolnie wielki sukces millie small (tej od pierwszego jamajskiego numeru, ktory powaznie zaistnial na angielskich listach przebojow) przyczynila sie do wzrostu emigracji jamajskich muzykow do uk. niektore tuzy, wielkie osobistosci jamajskiej muzyki jak laurel aitken, rico rodrigeuz zostały na dluzej nie wplywajac juz na muzyczna rzeczywistosc mniejszej wyspy. co tu mozna dodac wszelkie roznice po miedzy skinhead reggae a blue beat, biora sie z jednej podstawowej - roznicy prawie dekady (troche przesadzilem, ale celowo hehe). boom na skinhead reggae to z tego co mi wiadomo slawetny rok 1969, kiedy to minela juz era ska, rocksteady a krolowalo reggae, walki blue beat records zaczeto nagrywac w 1960 (kiedy ska dopiero sie rozwijalo). dla porownania (ze czas jednak szybko leci, roznice narastaja) 10 lat po tym skinhead boomie w uk, na jamajce zaczal krolowac dancehall mam nadzieje, ze wiele nie pokrecilem i odpowiedz jest zadawalajaca. pozdrawiam Bóg w świętym czyni sam wszystko, co czyni święty:
Przeniosłem ten temat tutaj ze "sprzedam", bo syf się robi.
Jak ktoś ma zamiar założyć temat to niech 10 razy pomyśli gdzie go umieścić i czy nie ma już pięciu innych w tej kwestii, bo BURDEL SIĘ ROBI. Jeszcze trochę i trzeba będzie wyrzucać część tematów, czy postów. NAJPIERW MYŚLEĆ PÓŹNEJ ROBIĆ, wiem że niektórzy mogą mieć z tym problem, niech się więc sprężą. A najlepiej najpierw przeczytać regulamin. ![]() tyfy tyfy tyfy Czarnuchy zapodawać
Myślę,że to konkretna opdowiedź. Mi bardzo dużo rozjaśniła. Dzieki. P.S. Może więcej takich historycznych (i nie tylko) referatów. Bo naprawdę wiele dają i siedzącym długo i krótko w klimaie.
Dobra jak ju¿ kto¶ wyjeba³ mój temat ( nie wiedzia³em, ¿e istnieje podobny bo by³ w innym dzile ) to niech chociarz wklei te linki co by³y w odpowiedzi - Szukam Rocksteady, zagranicznego jak i polskiego - najlepiej jakie¶ linki do stronek lub mp3... A ju¿ mia³em odpowied¼
spis rough guide'owski - od mento do ragga http://niceup.com/discographies/rough_guide_to_reggae spis rocksteady opracowany przez papa lee o'neila http://niceup.com/discographies/rock_steady spis albumow ska http://niceup.com/discographies/ska na dobry poczatek, najbardziej ekonomiczna pozycja jest rocksteady box set z trojana - masa hitow, klasykow. co do mp3? to slsk, huby, osiolki itd. :] BuFaLo: do uslug, moja odpowiedz jednak trudno nazwac referatem hehe ja po prostu mam problemy mniej rozwklelym wyrazaniem mysli na pewno jest bardzo wielu, ktorzy maja lepsze podstawy do zapodawania referatow. moze jednak w drugiej polowie lutego jak bede mial wiecej czasu to po tlumacze jakies teksty i wrzuce gdzies na net. z drugiej strony jak tylko ktos potrafi sprechac po angielsku/niemiecku to powinien miec co czytac. pozdrawiam Kujawa Bóg w świętym czyni sam wszystko, co czyni święty:
haha spoko, nie musisz dawac potwierdzenia odbioru;-)
dyskografia blue beat records http://www.xs4all.nl/~tapirs/bluebe12.htm http://www.xs4all.nl/~tapirs/blueblp.htm http://www.xs4all.nl/~tapirs/bluebea7.htm jak znajde cos fajnego na dysku to moze wrzuce jakies ciekawe nagrania na rapidshare.de, aby juz calkiem bylo wiadomo o co chodzi. Bóg w świętym czyni sam wszystko, co czyni święty:
Re: Rocksteady,Skinhead reggae
jak zmienisz tego beznadziejnego nicka to Ci powiem.... chelsea? bleeee raise your glass to working class
Re: Rocksteady,Skinhead reggae
co masz do chelsea? a co do sh reggae, to pewnie ze byl to chwyt marketingowy, ale ostatecznie wyksztalcilo sie dosyc charakterystyczne brzmienie (duzo klawisza etc.) cheers Warsaw Ska Siegheilers!