Skadictator & Upbeat Quartet + The Balangers
2012-06-02, Rzeszów
2 czerwca w rzeszowskim klubie Od Zmierzchu Do Świtu zawita Skadictator oraz Upbeat Quartet. Razem z nimi scenę dzielić będzie zespól The Balangers. O afterparty zadba... więcej » |
![]() |
SKA-P szukam tłumaczeń
yyy calych 4 stron nie chcialo mi sie czytac tematu , ale ja przy pomocy magicznego narzedzia zwanego googlem znalazlem tlumaczenia textow kortatu z euskaria , wiec ze ska-p nie powinno byc problemow ( i dalej uwazam , ze ska-p to gowno
Temat trochę stary, no ale...
To zależy. Jedne tak, inne nie. Jednakowoż tysiąckroć wolę lewackie niż skrajnie 'prawicowe' (white power i tym podobne idiotyzmy). A nie przyszło wam do głowy, że te teksty (niektóre przynajmniej) może należy traktować z pewnego dystansu, nie do końca dosłownie? Nie wydaje mi się, żeby wszystko o czym śpiewają powinno traktować się w stu procentach poważnie. Mi tam się wydaje, że jest w tym nieco ironii i celowego przerysowania... Ja tam ich lubię. Za to że są niesamowicie pozytwni, słoneczni (a hiszpański obok włoskiego to idealny język do ska. Oba wpasowują się w melodię, jakby zostały stworzony specjalnie dla niej). Niektóre teksty jestem w stanie im wybaczyć. Na rzecz melodii właśnie. Bo te potrafią pisać jak nikt inny.
Ska-P to nie jest dobra ska kapela. Folk/punk moze.
Ale jesli ktos ma czas na sluchanie Ska-P, to albo powinien poznac jescze kogos od kogo moze pozyczyc jakas dobra ska plyte, albo zatrudnic sie na dodatkowy etat i sobie jakas nowa plyte kupic. Mam jakiegos Ska-P cdr i zaraz dokonam komisyjnej anihilacji tej plyty Ska`d 4 life !
My wychowaliśmy się w kraju z dyktaturą lewicową, a oni w kraju z dyktaturą prawicową. Dla nas komuniści to prawie 50 lat ucisku, dla nich przyjaciele, którzy pomagali walczyć z Franco i faszyzmem. Polaków katowało UB, a Hiszpanów siepacze Franco - dziadek mojego kolegi mało życia nie stracił, bo chodził z czerwoną gwiazdą, kaleką został do końca życia. Dla nas komunista to skurwysyn i karierowicz, tam często symbol odwagi i walki o wolność. Nic dziwnego, że u nich tak wiele kapel skręca w lewo. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Świat nie jest czarno-biały.
amen. :]