The Flatliners + The Mugshots
2012-06-19, Poznań
19 czerwca w poznańskiej Scenie Pod Minogą zagrają Kanadyjczycy z The Flatliners oraz - jako support - The Mugshots. THE FLATLINERS pochodzą z Kanady i tworzą wspólnie od... więcej » |
![]() |
ważne (jak dla mnie)
ważne (jak dla mnie)Witajcie.
mam bardzo ważne dla mnie pytanie, a mianowicie, wiadomo, że ska pochodzi z Jamajki i dalszeodmiany tej muzyki i też wiadomo, że na Jamajce się narodził ruch Rude boys, którego pochodzi ruch skin, skinhead, oi!, sharp. Ale też wiadomo, że wyglądem skin od sharpa czy oiowca się za bardzo nie różni. Więc jak odróżnić jednych od drugich?? tym bardziej jest to trudne, bo jeśli się zna historię tych grup, skąd oni czerpią korzenie i od kogo się wywodzą, to także się wie, że jeden powiedzmy ogólnikowo skin nic nie ma przeciwko fladze Jamajki na ramieniu i dredom a inni ma wiem że pierwszy jest swiadomy tego gdzie są korzenie a drugi nie ijak ich obu odróżnić?? prosze o odpowiedź kogoś kto ma pojęcie o temacie:) pzdrawiam
Re: ważne (jak dla mnie)
Z tego postu wnioskuję, że jesteś ‘młodym zbuntowanym’. ‘Wujek dobra rada’ proponuje byś nie zawracał sobie głowy takimi pierdołami. Ps. Będę litościwy i ten wątek zostawię..
ja mogę powiedzieć tylko jedno: ludzie dzielą się na hipów i na gitów
proponuje www.wikipedia.org tam wszystko jest ![]()
kiedyś udało mi się pokróce spisac historię ruchu skins. są w niej opisane wszelkie zawiłości. ta wersja krążyła po necie ale dla tych co nie znają to wklejam. miłej lektury.
Pierwsi skinheadzi pojawili się już w XIX wieku. Prekursorem był młody Nietzche, znany później filozof, na którego teoriach Hitler zbudował swoją doktrynę nazizmu. Rozkwit ruchu skinheads przypada na lata 30 XX wieku kiedy wiekszość w paramilitarnej organizacji Hitlerjugend stanowili właśnie skinheadzi. Odznaczali się oni wielką brutalnością i na wystawach sklepowych Żydów pisali JUDE RAUS! Po II wojnie światowej- po konferencji jałtańskiej zdelegalizowano ruch skinheads- od tej pory działał on w podziemiu. Dopiero od roku 1969 nastąpiło odrodzenie tej subkultury. Skini nie przetrwali jednak długo, gdyż w roku 1977 wiekszość ich zwolenników została wymordowana przez rodzącą sie wówczas subkulturę punków. Szerokim echem odbiły się w mediach zamieszki wywołane przez punków po pierwszym koncercie Sex Pistols, podczas których zginęła połowa populacji skinheadów. W roku 1980 nastąpił paradoks historyczny, gdyż większość punków stała się skinami i odtąd punki byli w mniejszości- taki stan utrzynuje się do dziś(słynne zadymy w Jarocinie, gdzie skini napadali punków). Możesz mnie chamem zwać,
możesz mnie w mordę dać, lecz od stolicy won, bo krew się będzie lać !!!