Mad Caddies + The Mugshots 2012-06-11, Warszawa

11 czerwca w Warszawie wystąpi grupa Mad Caddies grająca mieszankę punk rocka, ska, surf rocka i rockabilly. Dzień później 12 czerwca kalifornijczycy zawitają do... więcej »

Winylowy zawrót głowy

Inne dyskusje związane z muzyką

Winylowy zawrót głowy

Postprzez Ayax Śr mar 29, 2006 20:31

Są tu miłośnicy czarnych krążków? :)

Winyle całkiem ładnie przyjęły się na polskiej scenie reggae, może i jest szansa na scenę ska(?).

W tej ‘cholernej’ epoce komputerów właśnie analogi są dla mnie jedynym sensownym nośnikiem dźwięku. Samo sięgnięcie po winyl jest dla mnie czymś wyjątkowym, zawsze z szacunkiem, delikatnie i myk myk igiełka w rowek.

Nie chcę tu dywagować nad wyższością winyli. Chodzi mi raczej o to, że dzięki nim można odkryć na nowo to, że muzyka jest naprawdę czymś wyjątkowym a nie tylko kolejnym plikiem w komputerze. Każdy z nas ma mp3 ale kto to szanuje...ja z całą pewnością nie, ot kolejny album, ani pomacać, ani poczytać informacji z wkładki.

Marzy mi się kurczę choćby siódemeczka, split z polskimi grupami wydany na winylu.

Ja bym kupił, tylko ilu jest jeszcze takich ‘psycholi’ w tym kraju?

:lol: :wink:

Ps.

może mała pogawędka o swoich kolekcjach ? :twisted:
Ayax

Postprzez skavliks Śr mar 29, 2006 21:43

z winyli o wiele wygodniej sie gra, ja sie jakos nie lapie w tych cd playerach i nic przynajmniej nie przycina, moze czasem trzeszczy i igla spadnie ale takie to uroki, czasem tez uzywam cd, ale nie ma jak vinyl, tylko czyscici mi sie ich nie chce :cry:

a o ile pamietam to byl juz tu chyba watek podobny, tylko nie chce mi sie o tej godzinie juz szukac, jak masz ochote poszperaj po forum.

dobranocka :wink:
skavliks

Postprzez Ingiel Śr mar 29, 2006 21:56

ja mam kilka krazkow; tylko jakies inne

nie czarne, tylko srebrne

rowki jakby mniejsze

i zamiast igly, laser ;)

do winyli nigdy nie palalem jakas szczegolna miloscia;

zawsze mialem wrazenie , ze winyle to takie usilne palanie sie na andergrandowosc, a puszcze sobie teraz z winyla ... itd soundsystemy spoko luz, sprawiaja moim zdaniem o wiele lepsze wrazenie, jak pykaja z winyli; ale w domu, to zdecydowanie nie dla mnie ;)

a poza tym cdki lepiej sie prezentuja i zajmuja mniej miejsca na polkach hehehe
pozdr Ingiel
Ingiel

Postprzez jareg Cz mar 30, 2006 11:30

I stron nie trzeba zmieniać. :wink:
One more drink, one more fight, one day we might see the light!

Obrazek

Leszek R.I.P. :-(
Jebać Kaczora!!!
jareg

Postprzez radzim00 Cz mar 30, 2006 13:44

Ja sobie w tym roku kupiłem gramofon i jestem zachwycony vinylami. A i trzeba szukac żeby coś ciekawego dostać :wink:
STAY RUDE!!!!!!
radzim00

Postprzez STĘPEL Cz mar 30, 2006 15:14

Dobry vinyl nie jest zly. Ja nie mam cisnienia, zeby zaraz koniecznie miec pol domu zawalone duzymi plytami, ale jak trafie cos ciekawego to kupuje. Vinyl ma to do siebie ze jest sporo miejsca na okladke i jak ktos to dobrze wykorzysta, to jest co ogladac.
Obrazek
tyfy tyfy tyfy Czarnuchy zapodawać
STĘPEL

Postprzez chudy Cz mar 30, 2006 17:26

Ja winyle lubie. Osobiście posiadam kilka sztuk takowych płyt różnych gatunków muzycznych, spośród nich najabrdziej cenie sobie te ze ska i shakin dudi. A moją ulubioną płytką jest epka Alibabek :)

a co jest lepsze kompakt czy winyl to nie wiem :) każda ma swoje zalety i wady :)

natomiast jesli chodzi o ilość zajmowanego miejsca to u mnie na dwóch identycznych pułkach mieści się 17 cd i prawie 40 lp... to tak apropos wypowiedzi Ingiel'a :) hehe :)
chudy

Postprzez Ayax Cz mar 30, 2006 18:08

Może i był już taki wątek, to prawda,ale co z tego :twisted:

Tak teraz patrzę i widzę jak moja wypowiedź jest chaotyczna. Za mało treści, a za dużo chciałem przekazać.

Generalnie chciałem polecić wszystkim tym, którzy gdzieś tam po drodze zagubili radość w zdobywaniu nowych nagrań.

Ingiel. Zgadzam się z Tobą, w zasadzie również nadal kupuję też CD- ale frajda jaką przynoszą czarne placki jest o wiele większa.Musisz stary spróbować przekonasz się;)

Sam wyprzedałem swoją pierwszą kolekcję winyli jakieś 3 lata temu.Na nowo do tematu podszedłem po niespełna 2 letniej przerwie, bo kurde było mi źle :D

Może masz i rację z tym,że w domu lepiej z CD-ka. Ja też jednak patrzę pod kątem imprez , bo grywam...tzn. teraz mam niestety przerwę :D :? :evil:

radzim00 dobrze napisał - trzeba szukać, żeby coś ciekawego dostać. To prawda! A jaką kurde to frajdę przynosi :)

Chudy-Alibabki masz na pocztówce dźwiękowej czy normalną EP?

Mnie się udało zdobyć ponownie ten krążek właśnie w postaci normalnej EP z okładką w dobrym stanie.Mniam :twisted:

Mnie w mojej kolekcji najbardziej chyba cieszą płyty, których niegdyś się pozbył, a teraz na nowo je mam :D Czyli pare LP Skatalites. Dr.Ring Ding-Dandimite. Hepcat Wszystko!!:):):) I kilka przeogromnie ciekawych albumów i '7 ze studia one. Trochę mi minęło jeśli chodzi o Trojan;y ale mam kilka takich perełek, że z gaci wyrywa :wink:
Ayax

Postprzez rude69 Cz mar 30, 2006 19:36

ja mam jednego winylka Madnesów album "Complete Madness" a że, nie mam gramofonu to też winylek wisi sobie na scianie a okladka se na szafie stoi hehe :). Swoja drogą fajnie byloby miec gramofonik i wszystko to co mam na mp3 i kasetach zeby bylo na winylu, zapewne bylbym dumny i usatysfakcjonowany ehh szkoda ze to tylko gdybanie :( zgadzam sie z Ayaxem w tej kwesti bo winyle to cos mają w sobie 8)
"Swoje nory opuszaczają Potwory kiedyś wyżrą ci serce i wydrapją ci oczodoły" hyh
rude69

Postprzez chudy Cz mar 30, 2006 20:24

Ayax napisał(a):

Chudy-Alibabki masz na pocztówce dźwiękowej czy normalną EP?

Mnie się udało zdobyć ponownie ten krążek właśnie w postaci normalnej

normalną epke :) w takim całkiem ładnym opakowaniu z jakimś panem jamajczykiem z przodu ;) udało mi się ją kupić na allegro za jakieś śmieszne pieniądze w pakiecie chyba 20epek z czego zostały się u mnie w domu 3, a reszte puściłem na allegro i z tego co pamiętam to chyba za większą kase niż je kupiłem ;)
chudy

Postprzez Ayax Cz mar 30, 2006 23:19

chudy napisał(a):
normalną epke :) w takim całkiem ładnym opakowaniu z jakimś panem jamajczykiem z przodu ;) udało mi się ją kupić na allegro za jakieś śmieszne pieniądze w pakiecie chyba 20epek z czego zostały się u mnie w domu 3, a reszte puściłem na allegro i z tego co pamiętam to chyba za większą kase niż je kupiłem ;)

Ha! Strasznie podobnie swój krązek nabyłem :D Nic tylko się cieszyć.Uwielbiam zakupy, na których jeszcze mogę zarobić!
Ayax

Postprzez Skavoovee Pt mar 31, 2006 9:12

VINYLE RULEZ !!!!...i tyle
I've got a loaded 45 with Reggae music!

Obrazek
Skavoovee

Postprzez Acid Pt mar 31, 2006 15:44

kupilem pierwszego winyla jakis czas temu ... i mi totalnie odbilo :)

najgorsze jest to ze w polsce praktycznie nie mozna dostac fajnych plyt ale oczywiscie sie trafiaja :)
Obrazek
Acid

Postprzez Inspektor Pt mar 31, 2006 17:12

w 100% zgadzam się z załozycielem tematu.Szemrane Tango też gram tylko z czarnych płyt,i nigdy nie zamierzam grać z innego nosnika.
Inspektor

Postprzez Skavoovee So kwi 01, 2006 10:44

Acid napisał(a):
najgorsze jest to ze w polsce praktycznie nie mozna dostac fajnych plyt ale oczywiscie sie trafiaja :)

:shock: jak to nie mozna???
I've got a loaded 45 with Reggae music!

Obrazek
Skavoovee

Następna strona

Powrót do Inne