The Bartenders w Klubie 55! 2012-06-01, Warszawa

Klub 55 i Wasza ukochana ferajna The Bartenders mają największą przyjemność zaprosić wszystkich sympatyków ska®gae z jazzowymi wtrętami na koncert, który już 1... więcej »

PARKI

Dyskusje na tematy rozmaite

Postprzez Miniox Cz lut 10, 2005 15:16

nie jestem ani mlodzieza, ani tym bardziej jej alternatywna mutacja, ale klasyczna parka (z nieodpinanym kapturem i pagonami czyli M-51) to piekna rzecz i jak ja zakladam a potem patrze w lustro to sam w sobie moglbym sie zakochac
Miniox

Postprzez Flick Cz lut 10, 2005 18:33

Nie mozna tak dyskredytowac bardzo dobrej czesci garderoby, niezaleznie od tego czy sie ja przyporzadkowuje do modsowskiej kultury (antycznej), czy tez jako charakterystyczny element "zbuntowanej mlodziezy". Parka to przedewszystkim bardzo pragmatyczna kurtka na kazda pogode (podpinka na zimno, odpinany kaptur etc.).

Kwestia lezy chyba w walorach estetycznych bardziej : ) Alaski sa calkiem wporzadku, ale (dla mnie) to juz z parka ma niewiele wspolnego, odnoszac do takiego obrazowego przykladu to jak porownywac Skinheadow i Modsow, kwestia zupelnie indywidualnych preferencji. Ja tu akurat wspomnialem przedewszystkim o parkach amerykanskich, bo te modele sa poprostu przyjemniejsze dla oka, w przeciwienstwie do parki Budeswery (spolczylem bo nie wiem jak to sie pisze), ktora wyglada naprawde zalosnie, brytyjska przypomina troche dluzsza kurke zwana potocznie "szesciesiatkapiatka", przez zupelnie z kosmosu przyszyte kieszenie z przodu, szwedzi produkowali parki z klasycznymi kolnierzami co wogole chyba przeczy calej idei.

Wracajac do korzeni to caly boom na ta kurtke zapoczatkowali The Who zdjeciami do jakiegos amerykanskiego pisma muzycznego, a druga historia opowiada o jednym z Londynskich prekursorow ruchu skuterowego, ktory w takowej paradowal po ulicach Londynu w tej jak to bylo wspomniane M 51 (o ile sie nie myle to pierwsze wypuszczone byly w 1960 r.).

Moja definicja parki sprowadza sie mnie wiecej do tego :

Zielona kurtka wojskowa siegajaca do wysokosci uda zakonczona charakterystycznym "rybim" wycieciem, zapinana na suwak i guziki z odpinana podpinka, kapturem opatrzonym bialym futrem, posiadajaca sciagacze na wysokosci gloni oraz u dolu.

Obrazek

to zdjecie chyba calkiem niezle oddaje to o co mi chodzi. Dodam tylko, ze wole zdecydowanie materialowe parki, niz te szyte z polyskujacych sztucznych tworzyw (ktore to wysmiewal swego czasu Page, mowiac o nich "wybiegowe")
"If you're arrogant, tough,

smart and clean looking

you got to be a Mod then !"

http://www.polishmods.prv.pl

Obrazek
Flick

Postprzez Wrzosek Pt lut 11, 2005 8:41

Flick napisał(a):Nie mozna tak dyskredytowac bardzo dobrej czesci garderoby, niezaleznie od tego czy sie ja przyporzadkowuje do modsowskiej kultury (antycznej), czy tez jako charakterystyczny element "zbuntowanej mlodziezy". Parka to przedewszystkim bardzo pragmatyczna kurtka na kazda pogode (podpinka na zimno, odpinany kaptur etc.).

Kwestia lezy chyba w walorach estetycznych bardziej : )

Masz racje. TE parki, o ktorych mowa, jak wiekszosc amerykanskich produktow mundurowych, sa na pewno bardzo, trwale, praktyczne i wygodne (zreszta cala seria M-65 jest niezwykle udana, nie tylko parki, ale tez spodnie i kurtki tzw "szesciedziastkipiatki" ciesza sie wszak szalona popularnoscia). I masz racje, ze kwestia lezy w walorach estetycznych. Niezaleznie od jakosci uzytkowych tych "parek" wg mnie sa one po prostu brzydkie tym bardziej, ze bardzo trudno jest znalezc egzemplarz, ktory proezentowalby sie w miare zgrabnie i byl dobrze dopasowany (jak chocby u tego typa na zdjeciu, ktore wkleiles). Przewaznie rozmiarowka jest taka, ze po zalozeniu ich wygladasz jakbys sie ubral w spiwor, ew. owinal spadochronem.

Flick napisał(a):Alaski sa calkiem wporzadku, ale (dla mnie) to juz z parka ma niewiele wspolnego,

Co nie zmienia faktu, ze to tez sa parki.

Flick napisał(a):Ja tu akurat wspomnialem przedewszystkim o parkach amerykanskich, bo te modele sa poprostu przyjemniejsze dla oka, w przeciwienstwie do parki Budeswery (spolczylem bo nie wiem jak to sie pisze), ktora wyglada naprawde zalosnie, brytyjska przypomina troche dluzsza kurke zwana potocznie "szesciesiatkapiatka", przez zupelnie z kosmosu przyszyte kieszenie z przodu, szwedzi produkowali parki z klasycznymi kolnierzami co wogole chyba przeczy calej idei.

Tych szwedzkich nie widzialem, ale to by pasowalo, do tego co prezentuja na sobie ci dwaj zawodnicy na zdjeciu, od ktorego zaczela sie cala dyskusja (zwykly kolnierz), natomiast jesli chodzi o inne od amerykanskich ciekawe wzory to polecam jeszcze parki armi austriackiej (ciekawy kroj i fajny kamuflaz)

Flick napisał(a):Wracajac do korzeni to caly boom na ta kurtke zapoczatkowali The Who zdjeciami do jakiegos amerykanskiego pisma muzycznego, a druga historia opowiada o jednym z Londynskich prekursorow ruchu skuterowego, ktory w takowej paradowal po ulicach Londynu w tej jak to bylo wspomniane M 51 (o ile sie nie myle to pierwsze wypuszczone byly w 1960 r.).

W 1960 to mogly ew. wejsc do uzytku "cywilnego". Liczba 51 w symbolu oznacza rok opracowania i biorac pod uwage, ze model M-65 (czyli opracowany w 1965) wszedl do uzytku w armii w 1966, to mozna podejzewac, ze model M-51 zostal wdrozony w (powiedzmy) w 1952, a od okolo 1960 stal sie dostepny na rynku cywilnym.

Flick napisał(a):Moja definicja parki sprowadza sie mnie wiecej do tego :

Zielona kurtka wojskowa siegajaca do wysokosci uda zakonczona charakterystycznym "rybim" wycieciem, zapinana na suwak i guziki z odpinana podpinka, kapturem opatrzonym bialym futrem, posiadajaca sciagacze na wysokosci gloni oraz u dolu.

No jezeli to jest TWOJA definicja to okej. Grunt, zeby bylo wiadomo o co chodzi. Dla mnie to pojecie ma troche szersze znaczenie i dlatego rozpoczalem ta dyspute. :)

Zdrowka zycze
Obrazek
Wrzosek

Postprzez Flick Pt lut 11, 2005 20:18

Nie moge pozbyc sie wrazenia, ze jestesmy jedymi zainteresowanymi tym tematem :lol:

smart and clean looking

Obrazek
Flick

Postprzez CritterMum Pt lut 11, 2005 21:15

Moze dlatego, ze nikt inny nie jest w stanie wymienic wszystkich rodzajow parek, lat, w ktorych zostaly wyprodukowane i w jakim kraju.
CritterMum

Postprzez Myszon Pt lut 11, 2005 22:28

oki tera mówi ja Myszon - Parki są fajne i wygodne .. oki niektóre kurtki wyglądają lepiej inne gorzej ale niech ktoryś twardziel spróbuje pojeździć skuterem jesienią ..i wtedy parka bije większość innych pomysłów na głowe.

Klasyczna parka M-65 oki nie jest dla mnie szczytem elegancji ale za to musze powiedziec że jest cholernie wygodna a mozna pod nią wrzucić wszystko co sie tylko chce dzieki czemu już w klubie można poszpanowac ultra elegancją
City Mod'z Żbikowiec

...ciągle jeszcze żyjemy

Booyaka Famila
Myszon

Postprzez Flick So lut 12, 2005 15:48

CritterMum napisał(a):Moze dlatego, ze nikt inny nie jest w stanie wymienic wszystkich rodzajow parek, lat, w ktorych zostaly wyprodukowane i w jakim kraju.

:lol:

cos w tym jest ...

smart and clean looking

Obrazek
Flick

Postprzez 8ball Śr lut 16, 2005 17:24

taki ma³y OT. w³a¶ciwie to parki wystepowa³y raczej nie jako samodzielne kurtki ale jako narzutki na kurtki m-65. mam pytanie . czy ktos wie do czego s³u¿± piny (napy) na fishtailu oraz te zwisajace sznurki z przodu przy suwaku i z ty³u?
8ball

Postprzez Flick Cz lut 17, 2005 2:32

8ball napisał(a):taki mały OT. właściwie to parki wystepowały raczej nie jako samodzielne kurtki ale jako narzutki na kurtki m-65. mam pytanie . czy ktos wie do czego służą piny (napy) na fishtailu oraz te zwisajace sznurki z przodu przy suwaku i z tyłu?

Wszelkie "sznurki" sa zazwyczaj potrzebne ku temu, zeby "sciagnac" jakis element materialu : )

smart and clean looking

Obrazek
Flick

Postprzez Wrzosek Cz lut 17, 2005 6:55

8ball napisał(a): mam pytanie . czy ktos wie do czego służą piny (napy) na fishtailu

Do spinania fishtaila tak, zeby utworzyly cos w rodzaju nogawek (ewentualnie do podpiecia go tak, zebyu go nie bylo widac.

Zdrowka zycze
Obrazek
Wrzosek

Postprzez 8ball Cz lut 17, 2005 19:33

bravo bravo. w³a¶nie ¿eby tworzy³ co¶ w rodzju nogawek, coby dzielnemu amerykañskiemu G.I. jajeczek nie podwiewa³o
8ball

Postprzez Myszon N lut 27, 2005 13:55

Więc jaka jest oficjalna ocena parki przez szanowne grono .... mozna nosic czy tez każdemu przyłapanemu w parce odbierana bedzie legitymacja Rude Boy'sa i bedzie na 3 lata otrzymywal zakaz skankowania pod kara pozbawienia wolności :lol:
City Mod'z Żbikowiec

...ciągle jeszcze żyjemy

Booyaka Famila
Myszon

Postprzez Bubblepop Cz kwi 21, 2005 6:43

Jak dla mnie to wygl±da siê w tym jak gruszka... :?
Alice in Acidland
Bubblepop

Poprzednia strona

Powrót do Offtopic