Skadictator & Upbeat Quartet + The Balangers 2012-06-02, Rzeszów

2 czerwca w rzeszowskim klubie Od Zmierzchu Do Świtu zawita Skadictator oraz Upbeat Quartet. Razem z nimi scenę dzielić będzie zespól The Balangers. O afterparty zadba... więcej »

rude boys... ze jak ???

Dyskusje na tematy rozmaite

rude boys... ze jak ???

Postprzez wirus Wt paź 26, 2004 12:44

uwaga !!! z artykułu na terra - znalazłem go na dyskusje.pl :

http://www.dyskusje.pl/showflat.php?Cat=&Board=reggae&Number=827575&page=&view=&sb=&part=1&vc=1

cytat :

"...Miłość, równość i marihuana(...)

Tak naprawdę religia ta stała się bliższa szerszemu gronu ludzi dzięki Rude Boys - praktykującym Rastafarianom z odległych prowincji Jamajki, którzy przybywszy za chlebem do stolicy Kingston, masowo osiedlali się w dzielnicach biedy, takich jak Ghost Town czy Trench Town Rock. Ich przywiązanie do świętego zioła i życia w komunach regularnie ściągało na nich zemstę reakcyjnych sił Babilonu, w postaci jamajskiej milicji obywatelskiej. To m.in. w ich obronie występował Marcus Gravey, zwolennik powrotu czarnych do Afryki, wielki działacz na rzecz praw Murzynów i ogólnie pojętej uciśnionej rasy czarnej. Rastafarianom naraził się za krytykę ucieczki Hajle Selessje z zaatakowanej przez faszystowskie Włochy Etiopii, byli jednak i tacy, którzy wzorowali się na działalności tego Jamajczyka. Chociażby niejaki Martin Luther King, który kontynuował jego misję nawoływania do równości ras.

..."

ze kurwa jak ????????????

:shock: :shock: :shock:

nie wiem jak wy - ale ja tam jestem od ska a nie reggae, nie pale "świętej" marihuany i nie walcze z babilonem, słowo jah dla mnie nie znaczy wiele a juz tym bardziej Hajle Selessje czy marcus gravey.....
2000 tons of TNT !!!

Obrazek
wirus

Postprzez GAŁA Wt paź 26, 2004 16:08

z tego co mi wiadomo, to właśnie kultura Rude Boys traktowana była jako Babilon. Ale mniejsza o to bo, teraz kultura Rasta jest tak pogmatwana, że w tych wszystkich odłamach to tylko Ayax z naszego forum jako-tako chyba się łapie. Z resztą mam to w nosie, jeśli Ska to Babilon, to ja chcę być człoweikiem babilonu i siać postrach u każdego Rasta w domu, joooo. 8) Co do trawy to używka ta jest w dzisiejszych czasach jest na tyle uniweralna, że łączenie ją z jakąś konkretną kulturą nie ma już sensu.

Panie Ayaxie przybądź pan z pomocą, wyjaśnij sprawę i uchroń nas przed Babilonu mocą :lol: :wink: 8)
24 AND 7 CREW Olsztyn
GAŁA

Postprzez Ayax Śr paź 27, 2004 1:02

Hheehehe, Gała te rymy częstochowskie Cię wydały! Faktycznie na pewno pochodzisz z Olsztyna...tego na południu ;)

Jako-tako faktycznie się w tym łapie, jak pewnie sporo innych osób na forum :) .

Co do tego tekstu, można wg mnie powiedzieć, że autor źle dobrał słowa i powstało na tyle coś niejasnego, jak to podkreślone zdanie.

Słów kilka dla jasności...

Jakby nie było – jamajscy ‘rude bwoys’ faktycznie najczęściej byli chłopkami z prowincji , uderzającymi do większych miast w celach zarobkowych. To, że rzeczywistość np. w Kingston okazywała się dla nich dość brutalna, przeistaczało ich z czasem w pospolitych łobuzów, innym razem w walczących ‘w słusznej sprawie’ (i to właśnie tu pojawia się rastafarianizm). Bycie rasta, było wtedy dla wielu z nich, można powiedzieć ‘trendy’. Sporo osób jednak i w to uwierzyło- wśród nich oczywiście byli rude bwoye. Nie ma nic w tym dziwnego, bo niby dlaczego? ‘Przykładnych’ ;) jamajskich rasta rude boyi można zobaczyć np w filmie Rockers.

Hmm... Przecież to nie jest tak, że ‘rude boy’ to była jakaś subkultura, która istniała kilka lat czy coś w tym sensie. To był po prostu dla niektórych – chcąc nie chcąc -sposób na życie. Był, był i jest powinienem napisać. Dziś wciąż na Jamajce są rude boye, z tym, że wyglądają nieco inaczej, a ich ulubioną muzyką już zapewne nie jest rocksteady jeno dancehall, hip hop...

Co do ‘zioła’ to nie rozumiem o co chodzi. Palenie ganji na Jamajce to czysty folklor, tak jak picie piwka u nas – i to nie tylko chodzi tu o rasta, o nie nie.

Z tego co wyczytałem niegdyś w różnych źródłach to pierwsi biali rude boye również nie stronili od tej używki, ha! Rozpropagowane były wśród nich nawet ‘nieco’ bardziej hardkorowe środki odurzające niż te nieszczęsne konopie.

Nie masz ochoty nie pal, nie pij, itp itd. Toż to indywidualna decyzja każdego człowieka i nie ma tu przecież nic na rzeczy to czyś Ty rastaman, rude boy, punk, czy 'ziomek'...
Ayax

Postprzez Harry Lonsdale Śr paź 27, 2004 12:59

Znaczy mogę być dalej Rasta-gangsta-chuligana?? W razie co powołam się na Ayaxa 8)
Harry Lonsdale

Postprzez Ayax Śr paź 27, 2004 13:11

Harry Lonsdale napisał(a):... W razie co powołam się na Ayaxa 8)

I ja będę miał wtedy przekichane :wink: :lol: .

Aa, zapomniałem dodać w poprzedniej wypowiedzi. Jako, że 'kultura' rude boys rozwijała się w latach '60, to chopaki łazili w dzwonach. Co panowie na to? :twisted:
Ayax

Postprzez BuFaLo Śr paź 27, 2004 16:02

Powaznie...

Hmm a możecie mi podać jakieś linki czy namiary na info o

Rude Boys(Girls).
BuFaLo

Postprzez wirus Śr paź 27, 2004 16:07

był już topik o tym zdaje sie.....
2000 tons of TNT !!!

Obrazek
wirus

Postprzez BuFaLo Śr paź 27, 2004 16:27

Może i były (np: http://www.soundcrazy.pl/forum/viewtopic.php?t=117 )

Ale chodzi mi o jakies namiary, konkrety.

Sprawdzone źródła. Bo samemu szukam,owszem ale to tak jakoś mało :lol: i nie wiem czy do końca co tam pisza to prawda.

Więc prosze o pomoc.
BuFaLo

Postprzez GAŁA Śr paź 27, 2004 17:18

Ayax napisał(a):Jako, że 'kultura' rude boys rozwijała się w latach '60, to chopaki łazili w dzwonach. Co panowie na to? :twisted:

wsytarczy obejrzeć sobie Rockersów (chociaż film był bardziej z lat '70), tam też połowa z nich wygąda jak P.I.M.P (tylko futerkja brakuje).
24 AND 7 CREW Olsztyn
GAŁA

Postprzez Ayax Cz paź 28, 2004 23:41

Mnie się dyskusja na temat rude boy bardzo podoba. Bo jakby nie patrzeć, każdy ma na to inne spojrzenie.

Rude Boy - jak powinien wg Was wyglądać?

Mnie kojarzy się to nadal z 2 tone stylem. Mimo tego, że to nieco zmodyfikowana;) wersja rudies.

A rude girl...hmmm :twisted:
Ayax

Postprzez Tytus Pt paź 29, 2004 6:57

w empiku widzialem specjalne wydanie pisemka ( mojo, zdaje mnie sie) z okazji 25-lecia 2-tone. i tam byla fotka paru panow , w zajebiscie szerokich spodniach, z kapeluszami ala trzej muszkieterowie, i piorami zatknietymi za otok. oczywiscie podpis pod zdjeciem: rudebous z jamajki, lata 60-te:).

a ja jestem jak najbardziej za brytyjskim, 2-tone-wym, stylem ubierania. koszula, krawacik, przykrotkie spodenki od gajerka, czasem polo freda perrego. a od swieta, w gajerek, skierniewicka podroba pork pie na leb i w tany. wszystkie laski twoje :wink:

zyc nie umierac:) zona sie ze mnie smieje, ze jestem jak baba, o ciuchach godzinami moge rozmawiac,heheh. nieprawdaz, panie wirus, czy tez panie myszon? :lol:
Reggae Sounds are Bigger Boss! http://biggerbosssound.blogspot.com/!! -
Tytus

Postprzez Harry Lonsdale Pt paź 29, 2004 11:23

Tytus napisał(a):czy tez panie myszon? :lol:

Pierwszy laluś Pruszkowa wciąż na wygnaniu... :lol:
Harry Lonsdale

Postprzez lonsdale So paź 30, 2004 19:56

może też i tak: sta presty, koszula bena shermana a na nią crombie. w sumie rude boy w wyglądzie czasami nie wiele rózni sie od skina. Teraz wszyscy chodzą tak samo ubrani. Jedynie styl 2 -tone wyrażnie odcina się na tle innych subkultur, punkowcy i skini raczej nie chodza w garniturach, no chyba, że w marynarach po wujku w przypadku punków a la 77.
lonsdale

Postprzez Hippie_Hunter Pn lis 01, 2004 10:47

oto ubranka dla prawdziwych RUDE- BOYS !!!

http://www.rude-boys.com/

:twisted: :twisted: :twisted:
Możesz mnie chamem zwać,

możesz mnie w mordę dać,

lecz od stolicy won,

bo krew się będzie lać !!!
Hippie_Hunter

Powrót do Offtopic