The Bartenders w Klubie 55! 2012-06-01, Warszawa

Klub 55 i Wasza ukochana ferajna The Bartenders mają największą przyjemność zaprosić wszystkich sympatyków skaŸgae z jazzowymi wtrętami na koncert, który już 1 czerwca... więcej »

SielSKA

Informacje o polskich wykonawcach Ska / Reggae / Rocksteady / Soul

SielSKA

Postprzez Raul Pt lut 11, 2011 11:22

Właśnie trafiłem na tę kapelę.

Obrazek

SielSKA to zespół grający energiczną mieszankę reggae i ska. Kapela pochodzi z Bydgoszczy, a jej początki sięgają 2010 roku.

Aktualnie w jego skład wchodzi sześć osób: Wiktor Francikowski (wokal), Kuba Kałamaja (gitara), Tomek Olszewski (gitara #2), Mateusz Jakielski (perkusja), Mateusz Wabnyc (trąbka), Wojtek Witkowski (bas).

Zespół zyskał sobie grono fanów, grając w wielu szkołach średnich. Z czasem sale gimnastyczne i teatralne, zaczęły zmieniać się na sceny bydgoskich klubów.
Kapela został okrzyknięta przez media “bydgoską nadzieją muzyki ska”, mimo większej fascynacji rytmami reggae, deklarowanej przez jej członków.

W styczniu 2011 roku nagrali demo. Duży wkład w jego powstanie mieli Mirek (Mynio) Ortyński i Piotr (Lolek) Sołoducha z olsztyńskiej kapeli Enej.

Zarejestrowane na płycie utwory stanowią przedsmak, pierwszej prawdziwej płyty planowanej na przełom 2011/2012 roku. Więcej info na stronie internetowej zespołu: http://www.zespolsielska.pl

Przesłuchałem na majspejsie 3 kawałki ("Sen", "Słońce", "Czasami") i żadnej energicznej mieszanki tam nie słyszę. W tym ostatnim kawałku to jest więcej rocka niż ska czy reggae. Wokalista śpiewa jakby chciał, ale nie mógł. Jego śpiew kojarzy mi się z manierą Rojka (i to nie jest komplement).
Obrazek
Raul

Re: SielSKA

Postprzez jezus Pt lut 11, 2011 11:24

juz sama nazwa nie zacheca. dzikie gwizdy ska-p to przy tym szczyt muzycznej elegancji;p
Obrazek
jezus

Re: SielSKA

Postprzez Raul Pt lut 11, 2011 11:30

O, znalazłem link do demówki, udostępniony na last.fm przez ich basistę. Przesłucham, no niech stracę te 10 minut. Chociaż i tak nie sądzę, by lepsza jakość sprawiła, że jednak spodobają mi się te utwory.
Obrazek
Raul

Powrót do Wykonawcy z Polski