Mad Caddies + The Mugshots 2012-06-11, Warszawa

11 czerwca w Warszawie wystąpi grupa Mad Caddies grająca mieszankę punk rocka, ska, surf rocka i rockabilly. Dzień później 12 czerwca kalifornijczycy zawitają do... więcej »

Kapele SKA,REGGAE z hiszpańskojęzycznym vocalem!

Informacje o zagranicznych wykonawcach Ska / Reggae / Rocksteady / Soul

Kapele SKA,REGGAE z hiszpańskojęzycznym vocalem!

Postprzez Bosston Śr sty 27, 2010 16:12

Szukałem takiego tematu na forum,ale nie znalazłem,więc pozwalam sobie go tu wrzucić.

Jakie kapele reggae,ska,rocksteady z hiszpańskojęzycznym vocalem możecie zaproponować?
Jakie kapele są godne polecenia i których naprawdę warto posłuchać i bardziej się nimi zainteresować?
7 Dziewcząt z Albatrosa Tyś Jedyna...
Bosston

Re: Kapele SKA,REGGAE z hiszpańskojęzycznym vocalem!

Postprzez Czarny Śr sty 27, 2010 16:50

Stay Rude, Stay Menel!

http://www.madness.wroclaw.pl

Obrazek
Czarny

Postprzez Rude Śr sty 27, 2010 17:42

Bardzo mi sie w poprzednim roku spodobali Akatz i ich "Rudo Bilbao". Panowie graja ska-jazz, jednakze wiekszosc kompozycji wzbogacona zostala o wokal, wiec bez obaw.

Spiewu jest za to jak na lekarstwo u Hiszpanow z The Fenicians i Wenezuelczykow z La Big Landin Orquesta, ale skoro juz przy ska-jazzie jestem, to nie odmowie sobie zareklamowania tych wysmienitych kapel :wink:

Wiekszosc osob zapewne zna The Cabrians, wiec rozpisywanie sie na ich temat mija sie z celem. Wszystkie pozostale hiszpanskie grupy, ktore przychodza mi na mysl spiewaja w jezyku angielskim, choc zaraz ktos zapewne rzuci odpowiednia nazwa, a ja stwierdze "no przecieeeez!" :wink:

Zdaje sie, ze po hiszpansku spiewaja Los Granadians i Contratempo, ale dla mnie do kapele nie warte uwagi (zdaje sobie sprawe, ze jestem w mniejszosci). Early reggae po hiszpansku jakos mi nie brzmi...

Pogłówkowałem trochę i przyszły mi jeszcze do głowy następujące formacje:

a) Soweto - dosc ciekawy projekt, przewaza tradycyjne ska i reggae, zdarzaja sie tez lekkie ska-jazzowe odloty, ale ogolnie jednak bez szalu

b) The Kluba - ska z kontrabasem (szumnie nazwane skabilly), klimaty a'la Skalariak, tj. sporo oszolomstwa politycznego i duzo dobrych melodii, zreszta, jest to projekt wokalisty wspomnaiengo zespolu - jak dla mnie calkiem niezle

p.s. Ska Cubano ma cos po hiszpansku?
Let's go crazy
Rude

Postprzez BogusKowalski Cz sty 28, 2010 0:09

Akatz i "rude bilbao" super! deSKA miala jeden numer po hiszpansku :) w ogole duzo tego bardzo jest! The Fenicians to panowie z Dr Calypso. zbyt obszerny temat. nie dam rady ogarnac. scena hiszpanska i latynoska yeah!
Ska`d 4 life !
BogusKowalski

Postprzez Tytus Cz sty 28, 2010 8:02

Rude napisał(a):
Zdaje sie, ze po hiszpansku spiewaja Los Granadians i Contratempo, ale dla mnie do kapele nie warte uwagi (zdaje sobie sprawe, ze jestem w mniejszosci). Early reggae po hiszpansku jakos mi nie brzmi...

a jak dla mnie Los Granadians, kapela jak najbardziej warta uwagi. muzyka trochę specyficzna ale mocno wkęca. ja polecam jak najbardziej ( i to chyba ja jestem w mniejszości;)

a Contratempos to portugalska kapela, bo chyba o Cotratempos chodziło...
Reggae Sounds are Bigger Boss! http://biggerbosssound.blogspot.com/!! -
Tytus

Postprzez smith Cz sty 28, 2010 10:04

Los Granadians - jak najbardziej:) jak wspomniał Tytus - specyficzne są chłopaki, ale ich muza mi pasi :)
rege, rege tralalala...
smith

Postprzez Rude Cz sty 28, 2010 16:07

Mysle, ze dla rozeznania sceny poludniowoamerykanskiej dobrze jest wpasc na strone wytworni o nazwie Radiola Records. Wszystko, co jest godne uwagi mozna znalezc w ich dystrybucji.

Momentami ciekawie prezentuja sie Satelite Kingston, ale moim zdaniem jest to bardzo nierowny zespol majacy w swoim dorobku tylez ciekawych utworow, co miernych.

Mialem takze stycznosc z innymi Argentynczykami, tym razem z The Crabs Corporation. Panowie bardziej jednak skupiaja sie na wygladzie, a mniej na muzyce, stad jedynie informuje, ze cos takiego jest, bo wiem, ze niektorym fanom skinhead reggae przypadli do hustu (mnie w zadnym razie).

Inna kapela spiewajaca po hiszpansku, ktora mozna sprawdzic to La Familia Torelli, grajaca (piszac z grubsza) tradycyjne ska.

Tytus :arrow: piszac o Contratempo mialem na mysli tych gosci: http://www.myspace.com/contratemposka
Let's go crazy
Rude

Postprzez BogusKowalski Cz sty 28, 2010 22:49

Tytus napisał(a):
Rude napisał(a):

a jak dla mnie Los Granadians, kapela jak najbardziej warta uwagi. muzyka trochę specyficzna ale mocno wkęca. ja polecam jak najbardziej ( i to chyba ja jestem w mniejszości;)

a Contratempos to portugalska kapela, bo chyba o Cotratempos chodziło...

a wlasnie, ze nie jest hiszpanski Contratempo i byl portugalski Contatempos ha!
Ska`d 4 life !
BogusKowalski

Powrót do Wykonawcy z zagranicy