The Bartenders w Klubie 55! 2012-06-01, Warszawa

Klub 55 i Wasza ukochana ferajna The Bartenders mają największą przyjemność zaprosić wszystkich sympatyków skaŸgae z jazzowymi wtrętami na koncert, który już 1 czerwca... więcej »

Maddie Ruthless

Informacje o zagranicznych wykonawcach Ska / Reggae / Rocksteady / Soul

Maddie Ruthless

Postprzez Raul Cz kwi 21, 2011 19:11

Maddie Ruthless to młodziutka, bo dopiero 22-letnia, artystka z Nowego Orleanu. Jest DJane, wokalistką, kiedyś tam bawiła się w robienie podcastu.
Obrazek
Obrazek

Na koncie ma kilka mixtape'ów - linki do odsłuchów/downloadu na jej stronie internetowej. Jej nowy mixtape "Babylon Yuh Dun!" od wczoraj można kupować tutaj. Można go też przesłuchać na soundcloud Jaguar Sound.

Ale dość już o mixtape'ach, bo nie dlatego postanowiłem założyć ten temat. Powodem jest ta płyta:
Obrazek
Odkryłem ja dzięki recenzji na blogu dthrog-ska. Zaintrygowało mnie już pierwsze zdanie "Maddie Ruthless is the proclaimed Rocksteady Queen of New Orleans", a że album można za darmo ściągnąć ze strony wydawcy Community Records, to tym lepiej. Jeśli komuś się spodoba to może go mieć także na CD lub 10" winylu.

Na "Hold The Phone" jest 7 utworów, w tym jedna dubowa wersja DJ-a Karo.
1. Heat Fever
2. Blood! Fire!
3. Rudie Blood Pact
4. Funeral Dirge
5. Inside Out
6. Abaracadabra
7. Rudie Dub Pact
Maddie na płycie towarzyszy, jak widać na okładce, zespół The Secret Affair. Jest to "wcielenie" ska-core'owej kapeli Fatter Than Albert. Wg mnie właśnie backing band jest najsłabszą stroną tej płyty. Jakiś taki zbyt agresywny jest. Najmocniejsza strona to oczywiście wokal Maddie. Świetny jest!
Klip do "Funeral Dirge" (wrzucałem go już wcześniej w temacie z teledyskami): http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... eJOZCsbdD8

Maddie Ruthless znalazła się już wcześniej na winylowej płycie (z serii "Ska is Dead")
Obrazek
gdzie w duecie z V. Ruggiero zaśpiewała utwór “Policeman”. Na drugiej stronie singla znalazł się utwór "Carla" The Forthrights, z którym to Maddie także współpracowała.

Efekt współpracy z The Forthrights, czyli utwór "Jaguar Queen", można przesłuchać np. na wydanej wczoraj składance "Head Above Water: A Response to the BP Drilling Disaster.
Obrazek
Obrazek
Raul

Re: Maddie Ruthless

Postprzez Raul Śr kwi 11, 2012 9:30

Maddie Ruthless featuring the Forthrights and Friends

Obrazek

premiera 15 kwietnia

http://vimeo.com/40034038
Obrazek
Raul

Powrót do Wykonawcy z zagranicy